"Nu este pentru prima dată când oficiali israelieni vorbesc despre un posibil atac asupra Iranului. Poziţia noastră este cunoscută: aceasta ar fi o gravă eroare, ce ar putea avea consecinţe imprevizibile", a spus şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă comună cu omologul său irlandez, transmisă de Rossia-24.

Serghei Lavrov a reiterat că problema nucleară iraniană, ca şi oricare altă problemă a lumii contemporane, nu poate fi soluţionată pe care militară.

"Implicarea militară duce doar la multiplicarea victimelor şi a suferinţelor umane. Orice conflict poate fi soluţionat exclusiv pe baza principiilor aprobate de comunitatea internaţională în statul ONU. (…) Utilizarea forţei este permisă doar în două situaţii: fie în caz de autoapărare, când un stat este atacat, fie la decizia Consiliului de Securitate al ONU", a explicat ministrul rus de externe.

În opinia sa, unica soluţie pentru eliminarea îngrijorărilor vizând Iranul este "crearea condiţiilor pentru reluarea negocierilor între Teheran şi grupul celor şase mediatori (Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie plus Germania)". Lavrov a adăugat că Rusia promovează de mai bine de un an propuneri concrete pentru depăşirea impasului.

"Sper că nu vor fi întreprinse acţiuni care, vrând-nevrând, vor zădărnici şansele actuale", a concluzionat Lavrov.

Preşedintele israelian Shimon Peres a apreciat sâmbătă seara că "un atac împotriva Iranului" din partea Israelului şi a altor ţări este "din ce în ce mai probabil". "Serviciile de informaţii din diverse ţări care supraveghează Iranul sunt îngrijorate şi îi presează pe liderii lor să avertizeze că Iranul este pe cale de a se dota cu arma atomică", a declarat el pe canalul 2 al televiziunii naţionale, potrivit mass-media israeliene.

Israelul a desfăşurat săptămâna trecută un vast exerciţiu de apărare pasivă, simulând un atac cu rachete convenţionale şi neconvenţionale în regiunea oraşului Tel Aviv, după ce a testat cu succes o rachetă balistică dotată cu un nou sistem de propulsie.

Teheranul a avertizat că va "pedepsi" Israelul în cazul unui atac.
Citeşte şi Un nou război este pe cale să înceapă. Află pe cine vor să bombardeze americanii Sursa: Agerpres