'Analizăm această problemă. O decizie finală va fi luată după o analiză detaliată a potenţialelor ameninţări ce ar putea să apară în cazul în care avioanele de luptă germane 'Tornado' de la baza aeriană Büchel vor fi dotate cu bombe nucleare de tipul B61-12', a precizat interlocutorul agenţiei ruse de presă.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat anterior că planurile SUA de a instala noi bombe nucleare tactice în Germania reprezintă încă un pas spre escaladarea tensiunilor pe continentul european, avertizând cu o reacţie din partea Moscovei.

'Aceasta ar putea duce la o încălcare a echilibrului strategic în Europa şi va obliga Rusia la contramăsuri adecvate, contramăsuri pentru a restabili echilibrul şi paritatea strategică', a declarat Peskov.

Avertismentele Moscovei intervin în contextul în care mass-media germane au relatat că SUA ar intenţiona să amplaseze un număr de circa 20 de bombe nucleare de tipul B61-12 la baza aeriană din oraşul german Büchel (landul Renania-Palatinat, sud-vestul Germaniei).

La baza aeriană din Büchel s-ar afla în prezent între 10 şi 20 de focoase nucleare americane rămase din perioada războiului rece, potrivit unor experţi.