Rusia vrea să fie peste restul lumii. Una dintre cele mai mari puteri ale lumii a început luni testele clinice pentru un nou vaccin. Este vorba despre vaccinul „Sputnik Light”, care se injectează înr-o doză unică şi este menit să prevină mai rapid izbucnirea de noi focare de boală, precum şi ratele înalte de mortalitate asociate noului coronavirus, relatează EFE, citată de Agerpres.

Potrivit Centrului Gamaleia, 150 de voluntari participă la primele teste ale „Sputnik Light” în trei laboratoare din Moscova şi Sankt Petersburg.

Totodată, se pare că Ministerul rus al Sănătăţii a autorizat deja începerea testelor pentru a determina siguranţa şi protecţia imunologică a vaccinului, proces care se va încheia la sfârşitul lui 2021.

Există o diferență masivă între cele două vaccinuri rusești. Spre deosebire de „Sputnik V”, care trebuie administrat în două doze la interval de 21 de zile, „Sputnik Light” conţine o singură doză.

Un nou vaccin anti-covid

De asemenea, directorul centrului Gamaleia, Aleksandr Gintsburg, a explicat că siguranţa vaccinului în doză unică este „demonstrată”, dar că trebuie încă studiată eficacitatea sa în rândul persoanelor în vârstă.

În opinia lui, noul vaccin anti-covid, „Sputnik Light” va servi la reducerea mortalităţii în situaţii în care este imposibilă inocularea a două doze pentru a întări imunitatea.

„Iar după o perioadă se va putea administra o nouă doză. Nimeni nu o interzice, iar ştiinţa nu este împotrivă”, a precizat el.

De celalată parte, preşedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat la jumătatea lunii decembrie vaccinul „Sputnik Light”, cu o eficacitate estimată la 85 %.

„Se pot vaccina dintr-o dată zeci de milioane de persoane. Este o opţiune”, a asigurat Putin.

De menționat este faptul că Rusia a fost prima ţară din lume care a aprobat un vaccin împotriva coronavirusului în august 2020, atrăgând critici la nivel internaţional în faţa acestui anunţ considerat prematur, înainte de studiile de fază 3 şi publicarea rezultatelor ştiinţifice, aminteşte AFP.

Utilizarea Sputnik V a fost autorizată pe teritoriile lor de Belarus, Argentina, Algeria, Bolivia şi Serbia, conform FIDR.