'Deoarece proiectele din Estul Siberiei şi Orientul Îndepărtat au intrat în faza activă a implementării, cheltuielile de capital vor fi majorate cu aproximativ 20% comparativ cu anul trecut, la 730 miliarde de ruble (21,6 miliarde de dolari)', a afirmat şeful companiei ruse.

Cea mai mare investiţie a Rosneft va fi în dezvoltarea zăcământului din Vankorsky în Estul Siberiei, în timp ce în Orientul Îndepărtat se construieşte o rafinărie în regiunea Primorsk şi se exploatează zăcămintele din proiectul Sakhalin-1.

Luna trecută, Rosneft şi British Petroleum (BP) au semnat un acord pentru a explora împreună zăcămintele dificil de extras din regiunea Volga-Urali, în centrul Rusiei, prima tranzacţie majoră pentru compania rusă de stat din luna martie, când au fost impuse sancţiuni împotriva Rusiei.

Rusia este cel mai mare producător din lume, în prezent producţia este de aproximativ 10,5 milioane de barili pe zi (bpd) dar cea mai mare parte vine din depozitele epuizate de vestul Siberiei. Moscova speră să repete boom-ul exploatării şisturilor bituminoase din SUA, care a forţat Rusia să-şi extindă legăturile cu Asia.

Rosneft va deţine o participaţie de 51% în societatea mixtă, în timp ce BP va deţine 49%. Compania britanică deţine aproape 20% în Rosneft.

Potrivit datelor Agenţiei pentru Informaţii din Energie a Statelor Unite ale Americii, rezervele de şisturi bituminoase recuperabile ale Rusiei se ridică la 75 miliarde de barili, peste nivelul de 58 miliarde de barili deţinute de SUA, liderul mondial al exploatării şisturilor bituminoase.

Anterior Rosneft a semnat acorduri pentru exploatarea zăcămintelor dificil de extras din Rusia cu ExxonMobil (SUA) şi Statoil (Norvegia).

AGERPRES