De asemenea, compania îşi va constitui o rezervă de numerar de 30 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru a se proteja faţă de riscul unei funcţionări defectuoase a pieţelor de capital şi pentru a finanţa viitoare achiziţii, a declarat Fedun înaintea Adunării Generale a Acţionarilor Lukoil.

'Intrarea pe pieţele de capital în acest moment este dificilă – pentru emisiuni de obligaţiuni sau pentru credite. Băncile se tem, condiţiile sunt foarte stricte, există ameninţarea sancţiunilor. Există o anumită presiune asupra băncilor din partea SUA', a apreciat oficialul Lukoil. Acesta a adăugat că anul viitor vor fi vândute acţiuni la bursa de la Hong Kong în valoare de cel puţin un miliard de dolari iar cheltuielile de capital vor fi reduse cu un sfert.

Joi, la bursa de la Moscova, acţiunile Lukoil au urcat cu 1,2%, la 2.061 ruble.

'Am cheltuit 20 miliarde de dolari în 2012 şi 2013 şi asta nu se va mai întâmpla', a declarat Fedun, care a adăugat că firma îşi va reduce investiţiile la 15-16 miliarde de dolari pe an.

De asemenea Lukoil ar putea continua procesul de vânzare de active anul acesta, a precizat vicepreşedintele companiei.

Profitul net al Lukoil, al doilea producător de ţiţei din Rusia, a scăzut anul trecut cu 29%, până la 7,83 miliarde de dolari, chiar dacă vânzările au urcat cu 1,6% până la 141 miliarde de dolari.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

SURSA: Agerpres