Purtătorul de cuvânt al IJPF Maramureş, Radu Lungu a declarat că, pe primul semestru al acestui an, traficul rutier pe relaţia Ucraina, prin punctul de trecere al frontierei Sighetu Marmaţiei, e cu 15 % mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010.

"Majoritatea cetăţenilor români trec podul peste râul Tisa pentru a ajunge în localitate Solotvino, Ucraina, unde îşi fac un plin de benzină, apoi revin în ţară. Fenomenul e în creştere deoarece un litru de benzină ucrainean ajunge la echivalentul a 4 lei mai ieftin cu 1,5 lei decât în ţară" a spus Radu Lungu.

În ceea ce priveşte tranzitul cu mijloacele de transport, numărul acestora a crescut în 2011 faţă de 2010. În anul 2010 au tranzitat spre sensurile de intrare-ieşire din ţară până la 106.476 de mijloace auto iar pe primul semestru al anului 2011 numărul acestora este de 125.187.

Poliţiştii de frontieră şi vameşii din punctul Sighetu Marmaţiei consideră că fluxul în creştere al călătoriilor spre Ucraina a cetăţenilor români au fost generate de majorările succesive a preţului la benzină, alimente şi bunuri alimentare, în timp ce Ucraina încă mai păstrează preţuri acceptabile la o gamă largă de bunuri.
SURSA: Agerpres