În acest context, Dumitru Nancu, directorul Fondului, a declarat că există un interes mai mare pentru noul program decât pentru programul Prima Casă.

„În cadrul programului Noua Casă, care a devenit operațional la 1 septembrie, avem 15 convenții semnate. Săptămâna trecută, Fondul a semnat toate cele 15 convenții, iar de pe data de 1 septembrie, băncile au început să primească cereri pentru Noua Casă.

Practic, săptămâna aceasta vor ajunge să încarce cererile. Din informațiile noastre, până la sfârșitul acestei săptămâni, volumul de cereri va depăși 1000.”, este de părere acesta.

Cât trebuie să fie salariul unui român care dorește să acceseze programul Noua Casă

Totuși ce români își pot permite cu adevărat să acceseze un astfel de credit?

O rată începe de la 1.500 de lei lunar dar poate ajunge și la 1.800 de lei lunar, în funcție de perioada creditului. Mai mult decât atât, salariul minim trebuie să fie cuprins între 3.300 de lei și 4.100 de lei.

Dacă apartamentul pe care dorim să-l achiziționăm costă 80.000 de euro, salariul minim ar fi de 3.800 de lei, la un credit luat pe 30 de ani.

Cei care doresc o locuință mai scumpă, de 100.000 de lei trebuie să aibă un salariu situat între 4.700 de lei șu 5.900 de lei. În acest context, rata va trece de 2 mii de lei indiferent de perioada de creditare aleasă.

Dacă vorbim de o locuință în valoare de peste 140.000 de lei, salariul minim trebuie să fie de 6.600 de lei.

În acest context, analiștii avertizează că noile condiții pentru obținerea unei locuinșe, dublarea creditului maxim și creșterea garanției statului vor duce la o creștere artificială a locuințelor noi.

Banca Comercială Română (BCR) anunță că primește, începând de joi, cereri pentru programul Noua Casă.

BCR va acorda credite în limita plafonului de 600 milioane de lei, pentru care oferă o dobândă de 2% + IRCC, avans de minimum 5% și comision 0 pentru analiza dosarului.

30% din totalul garanțiilor puse la dispoziție de Guvern

Suma maximă care poate fi obținută poate ajunge la 119.000 euro, iar termenul maxim de acordare este de 30 de ani. Creditele Noua Casă BCR se acordă în limita plafonului disponibil alocat la începutul anului.

Din plafonul total de 2 miliarde de lei acordat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru cele 14 bănci intrate în programul “Prima Casă”, transformat în “Noua Casă”, 600 milioane de lei au revenit BCR.