Românii preferă banii cash, iar acest lucru se poate observa în diferența fără precendet dintre numerarul în circulație de anul trecut și cel de acum. Mai exact, în prezent numerarul în circulație este de peste 92,8 miliarde RON, iar în ultimul an 10,5 miliarde lei au intrat cash în economie.

Spre deosebire de anul 2020, suma de acum este cu 4,7 miliarde RON mai mare, iar experții subliniază faptul că economia României este încă dependentă de cash, în contextul în care peste 8,5% din PIB-ul României este reprezentat de bani lichizi aflați în circulație.

Ziarul Financiar mai scrie că spre deosebire de aceeași perioadă din 2020 creșterea este de peste 10 miliarde, aceștia reprezentând bani pe care românii i-au avut până acum și au decis să îi pună în circulație din portofel.

Românii au bani mai mulți în portofel decât pe card 

Datele relevă totodată că marea majoritate a românilor au mai mulți bani cash decât în conturile bancare, iar 59% din numerarul aflat în circulație se află în portofelul, față de 41% care se află pe carduri.

În același timp, un alt lucru care confirmă faptul că românii preferă să aibă mai mulți bani lichizi decât în conturile bancare l-ar reprezenta faptul că aceștia vor să aibă sume cât mai aproape în timpul perioadelor de criză.

Mai exact, analiștii spun că preferința pentru lichiditate este deopotrivă specifică perioadelor de criză, dar și de boom economic. Totodată, aceștia subliniază și faptul că acest fenomen al răspândirii banilor cash favorizează foarte mult economia subterană, netaxată.

În ceea ce privește situația restul țărilor europene, în aceași situație ca România este și Bulgaria, Ucraina, Egipt, dar și Kazahstan, țări care preferă și ele tranzacțiile cu bani cash. Pe de altă parte, la polul opus se situează Norvegia, unde doar 3% din locuitorii populației mai efectuează tranzacții cash.