Mai mult decât atât, autoritățile promit că, în cadrul campaniei, vor vorbi deschis despre beneficiile, efectele adverse și despre contraindicațiile vaccinului.

Așadar, după Crăciun vor ajunge în România 10 mii de doze de vaccin, iar prima etapă de vaccinare este stabilită pentru data de 27 decembrie. Atunci, cadrele medicale din cele 10 spitale COVID vor fi primele cărora și se va administra doza.

Trebuie menționat că 95% din angajații acestor zece spitale au declarat deja că vor să se vaccineze. Autoritățile amintesc să vaccinul este gratuit pentru toată lumea și că nu este obligatoriu.

Vaccinul care va ajunge în România este produs de Pfizer, companie care susține că acesta are o eficiență de 95%, demonstrată în urma testelor la care au participat 44.000 de persoane.

Ce efecte secundare are vaccinul anti-COVID

Chiar dacă vaccinul este considerat sigur, au existat și cazuri în care oamenii au acuzat efecte secundare, astfel: 84% au raportat dureri la locul de injectare, 63% au raportat oboseală, 55% dureri de cap și 40% dureri musculare. Este de menționat faptul că au mai fost observate frisoane, dureri articulare sau febră.

În legătură cu persoanele care au diverse forme de alergii, lucrurile stau puțin diferit în funcție de țară. În Statele Unite ale Americii și în Canada persoanele care au alergii sunt sfătuite să se vaccineze, excepție făcând persoanele care au alergie la substanțele din compoziția virusului.

În Marea Britanie, persoanele care au alergie la anumite alimente nu au voie să se vaccineze după ce două asistente au avut reacții alergice severe. Totuși, medicii așteaptă recomandarea agenției europene cu privire la persoanele cu alergii.

Medicul de familie și vicepreședintele Colegiului Medicilor, Valeria Herdea, a declarat, pentru știrileprotv.ro, că este important să fim onești cu reacțiile alergice serioase, pentru ca personalul medical să știe ce are de făcut.

Același medic precizează că, în Marea Britanie și în alte țări, copiii sub 18 ani nu se vaccinează pentru că sistemul lor imunitar este bun. Referitor la femeile însărcinate, Valeria Herdea a precizat că acestea nu au voie să se vaccineze în perioada sarcinii și nici în primele două luni după naștere.

Cine sunt cei care nu se pot vaccina anti-COVID

Pentru a luat o decizie bună, medicul Valeria Herdea a precizat care sunt bolnavii care nu se pot vaccina anti-COVID. Aceasta a spus că pacienții cu simptome de răceală, gripă sau coronavirus trebuie să aștepte până când acestea trec înainte să se vaccineze.

”Boala febrilă peste 38, cu simptome, este o contraindicație temporară, până când starea generală își revine. Dacă avem o simplă coliză, ne curge puțin nasul, starea generală este bună, nu este problemă să ne vaccinăm”, a spus medicul.

Valeria Herdea a subliniat un aspect extrem de important. Aceasta a precizat că oamenii care suferă de deficiență imună constantată și care se află în tratament nu trebuie să se vaccineze.

”Boli oncologice în tratament oncologic, deficiențe imune severe, tulburări hematologice, tratament TBC, HIV în plină acutizare. Tot ce înseamnă deficiență imună constatată, diagnosticată și aflată în tratament activ nu se vaccinează.”, spune aceasta.

În plus, persoanele care au hepatită acută și în plin puseu nu au voie să se vaccineze.