Daca cineva s-a plictisit sa lucreze ore in sir pe computer si doreste o mica pauza, se poate conecta la Internet si va gasi imediat parteneri pentru a incinge o partida de Quake in retea. Pe serverele Quake de pe mapamond exista, in orice moment, jucatori dornici de lupte virtuale. „Bataliile” prin Internet sunt o extensie a celor purtate pe reteaua locala de computere.
Sesizand avantajele retelei Internet, marile firme producatoare de jocuri au creat versiuni in care gamerii pot sa se conecteze la un server si sa intre in competitie directa cu alti pasionati de jocuri din intreaga lume.
Cel mai popular joc pe Internet este Quake 2, produs de ID Software (https://www.idsoftware.com).
Quake 2 are o grafica tridimensionala (3D), simuland foarte bine realitatea cu ajutorul unei placi Voodoo, rezultatele fiind excelente. Actiunea jocului este simpla si cunoscuta de majoritatea posesorilor de computere: eroul principal trebuie sa-si distruga oponentii. Cu alte cuvinte, un joc excelent pentru o bataie pe cinste prin Internet.
Programul-server care ruleaza pe Internet si gestioneaza toti jucatorii aflati on-line se numeste Quake World (QW). Pentru conectarea la un asemenea server este nevoie, in primul rand, de jocul Quake si de un program-client, care sa aiba aceeasi versiune cu serverul. De exemplu, daca serverul Quake World are versiunea 2, clientul va trebui sa aiba aceeasi versiune, in caz contrar conexiunea fiind imposibila.
Problema cea mai spinoasa, cand e vorba de o confruntare pe Internet, este viteza conexiunii. Quake 2 este un joc pretentios, ce consuma multe resurse ale computerului. Daca viteza de acces la Internet este mica, exista mari sanse ca o batalie pe Internet sa se termine inainte de a fi inceput.
Printr-o conexiune dial-up (prin linie telefonica obisnuita) se pot obtine oarece performante. Conditiile optime pentru a juca pe Quake Internet sunt indeplinite insa numai cu o linie inchiriata, de mare viteza.
Serverele romanesti gazduiesc lupte
Asta nu inseamna ca cei ce detin conturi de dial-up nu pot gusta din senzatiile oferite de confruntarea pe Internet. Ei trebuie doar sa fie atenti la serverul de Quake ales, in functie de optiunea fiecaruia jocul „miscandu-se” mai repede sau mai lent. Pentru romani, mai indicate sunt cele doua servere din tara noastra. Primul este gazduit de Game Over si se gaseste la adresa https://quake.gameover.ro, iar al doilea se afla pe nodul firmei Matco Serv, la adresa https://quake2.matco.ro. Ambele servere sunt rapide, dar nu prea des folosite de gameri, din diferite motive ce tin de posibilitatile si buzunarul fiecaruia.
Partenerii de joc pot fi de oriunde. Exista pe Internet forumuri speciale unde pasionatii de Quake se intalnesc, schimba opinii si pregatesc noi confruntari. Cum un joc precum Quake 2 provoaca cu siguranta dependenta, serverele QW castiga zi de zi noi utilizatori. Comercial vorbind, datorita noii facilitati, firma ID a reusit sa vanda din ce in ce mai multe pachete de Quake2, iar site-urile ce au introdus serverele QW au directionat un trafic imens de utilizatori catre paginile lor, fiind o modalitate de promovare si reclama foarte eficienta.
Optiunile pe care le ofera serverele QW jucatorilor sunt multiple si foarte interesante. Exista posibilitatea de a juca toate modulele din jocul normal (DeathMatch, Capture The Flag etc.). Utilizatorii conectati in momentul respectiv pe server, pot fi urmariti fara a participa activ la joc. Fiecarui participant i se ofera o anumita infatisare, foarte usor de schimbat, in functie de imaginatia sa.
Serverele QW ofera si o lista a tuturor combatantilor ce au luptat din greu „pe campul de batalie”, generand chiar si un top al celor mai tari „killeri”. Asadar, sunt o multime de motive pentru a accepta si incerca o astfel de provocare.
BattleNet a atras doua milioane de jucatori
Quake 2 nu este singurul care se poate juca on-line. Un alt joc celebru, Starcraft, a facut nenumarati prozeliti printre amatorii de batalii virtuale. Prin sistemul BattleNet, orice posesor al versiunii originale Starcraft poate infrunta armatele conduse de alti gameri, raspanditi in lumea larga. Blizzard, firma ce a creat Starcraft si BattleNet, a dat chiar o tenta oficiala acestor confruntari, organizand concursuri dotate cu premii de zeci de mii de dolari.
In ceea ce priveste detaliile tehnice pentru intrarea in BattleNet, ele sunt asemanatoare cu cele de la Quake: o conexiune rapida si puternica la Internet si un computer performant. Chiar daca pentru marea majoritate a romanilor perspectiva de a incinge o batalie pe Internet este destul de indepartata, exista si pentru pasionatii de jocuri din tara solutii convenabile.
Pana cand vor avea posibilitatea de a juca de acasa Quake sau Starcraft pe Internet, ei pot sa se foloseasca de serviciile unor Internet Cafe-uri, cu conexiuni rapide la Internet.
Iar acestea sunt destule in Romania. Oricum, maniacii vor gasi cu siguranta o portita pentru a-si satisface dorinta de a arata gamerilor din lume ca ei sunt cei mai buni.     

Adrese utile pentru
confruntari on-line:

Quake2
l https://www.idsoftware.com
l https://www.quakeworld.net

Servere:
l https://quake.gameover.ro
l https://quake2.matco.ro

Starcraft
l https://www.blizzard.com
l https://www.battle.net

Radu Lazar