El a spus că în România plăţile contactless sunt la început, dar piaţa ar putea prinde avânt în acest an, conform Agerpres.

În prezent, trei bănci – BCR, BRD şi Citibank – oferă servicii de plăţi contactless pe piaţa autohtonă, dar, potrivit reprezentanţilor VISA, există interes din partea mai multor bănci, inclusiv a celor care nu figurează în primele cinci din sistem.

Potrivit directorului comercial al VISA Europe, Steve Perry, Visa estimează că până în anul 2020 peste jumătate din tranzacţiile procesate vor fi realizate prin telefonul mobil.

În a doua jumătate a acestui an, VISA va lansa noul serviciu de portofel electronic, o aplicaţie care poate fi inserată direct de către producătorul telefonului mobil, de către operatorul de telefonie prin cardul SIM sau prin cardul de memorie.

Cheltuielile efectuate cu carduri Visa în Europa au crescut cu 14% în 2011, totalizând 1.160 miliarde euro, potrivit rezultatelor anunţate de Visa Europe. Această creştere înseamnă că 1 euro din fiecare 7 euro cheltuiţi în Europa este pe un card Visa, raportul îmbunătăţindu-se de la 1 euro din fiecare 8 euro în 2010 şi 1 euro din 18 euro în anul 2000.

Cardurile de debit, metoda de plată preferată a europenilor, au continuat să înregistreze o creştere anuală rapidă, de 16%, atât ca număr cât şi ca valoare a tranzacţiilor realizate la POS. Aproape 80% din cheltuielile consumatorilor pe carduri Visa la comercianţi în Europa reprezintă tranzacţii cu carduri de debit.

Visa Europe a procesat aproape un miliard de tranzacţii în fiecare lună din 2011, înregistrându-se o creştere anuală de 19% în condiţiile în care numărul tranzacţiilor procesate a ajuns la 11,8 miliarde. Creşterea înregistrată de serviciile de procesare ale Visa Europe a făcut să fie necesară o investiţie într-un nou centru de date, de două ori mai mare decât actualul centru principal. Această operaţiune de extindere va sprijini creşterea previzionată pentru serviciile de procesare, inclusiv avansul tranzacţiilor de comerţ electronic şi plăţi mobile.

În 2011, VISA Europe a realizat venituri de 1,002 miliarde euro faţă de 878 milioane euro în 2010 şi un profit brut de 241 milioane euro comparativ cu 76 milioane euro în anul anterior.