Ministrul Mediului propune un nou program. Românii ar putea primi un alt tip de voucher. La ce ar putea fi folosit

Așadar, potrivit ministrului Mediului, Guvernul ar putea implementa un program de vouchere pentru un autoturism nou, pentru a-i impulsiona pe românin să renunțe la achiziționarea autovehiculelor mai vechi de 15 ani. Amintim că în Planul Național de Redresare și Reziliență pe care România l-a trimis la Bruxelles este prevăzută reducerea numărului de mașini vechi.

”Avem două programe Rabla, Rabla clasic și Rabla plus, sunt programe care merg bine și au ca țintă zeci de mii de înmatriculări de mașini noi în fiecare an. Aceste programe pot fi completate, am putea veni cu programe care se referă la mașinile mai vechi de 15 ani, ținta de 15 ani ar putea fi avută în vedere pentru un program complementar sau program nou care să vină în sprijinul retragerii din circulație a acestor mașini destul de vechi și destul de poluante.”, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Proprietarii de mașini vechi ar putea fi taxați

Planul Național de Redresare și Reziliență aduce în discuție nevoia de a înlocui maşinile poluante cu unele cu emisii reduse sau electrice. Potrivit PNRR, cei care au astfel de vehicule vor fi taxaţi sau riscă să nu le mai poată înmatricula pe cele mai vechi de 15 ani. În schimb, şoferii care conduc maşini „verzi” vor primi stimulente.

„Măsura de reducere a numărului de maşini mai vechi de 15 ani a fost introdusă în PNRR în ultimele zile, în ultima perioadă de negocieri cu Comisia. A fost o recomandare a comisiei. Se va discuta cu Ministerul de Interne, unde se fac înmatriculările, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului şi în scurt timp vom veni cu o propunere”, spunea ministrul Mediului.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu