Comunitatea romanilor din Statele Unite este, prin traditie, o notiune destul de relativa. Ea nu este la fel de numeroasa, dar mai ales nici pe departe la fel de solidara si de vizibila precum alte comunitati de imigranti veniti din tarile est-europene, cum ar fi Polonia, Ungaria sau chiar Ucraina.
La aceasta situatie a diasporei romanesti au contribuit mai multe imprejurari: imigratia discontinua, in trei valuri mari pe parcursul unui secol; suspiciunea generala, cauzata de infiltrarile fostei Securitati; inabilitatea romanilor de a se plasa frecvent pe pozitii-cheie in societatea americana, exceptiile nereusind sa coaguleze diaspora intr-o comunitate puternica; stilul mai curand individualist si ambitios, care ne este propriu mai tuturor, si celor plecati, si celor ramasi acasa.
Daca ceva s-a adaugat acestei emigratii dupa 1990, prin noul val de vreo 200.000 de romani, a fost stratul de profesionisti tineri, de foarte buna calitate, fara inhibitii ori complicatii biografice si, mai ales, competitivi pe piata americana. Pe langa o permanenta rezerva de cateva mii de studenti, dintre care cei mai multi se stabilesc definitiv in Statele Unite, si cele cateva zeci de organizatii ale lor, in mai toate marile organizatii americane, la Microsoft exista deja un corp de cateva sute de romani angajati, in Sylicon Valley a luat nastere o Asociatie Romana de Afaceri, iar nume de romani proeminenti incep sa iasa la iveala, ca prin minune, din toate generatiile, valurile si straturile, inclusiv un model demn de urmat: George Haber, probabil cel mai bogat american de origine romana, a carui avere, estimata la 250-300 milioane de dolari, a fost cladita in tehnologia informatiei, un domeniu pentru care ai nostri au dovedit vocatie.

In America se tiparesc 37 de ziare romanesti

„In ceea ce priveste perceptia despre Romania, in cadrul comunitatilor romanesti s-a depasit un prag psihologic”, ne confirma ambasadorul nostru la Washington, Sorin Ducaru. Dupa aproape 14 ani – o jumatate de generatie – de constructie democratica, dupa trei alegeri libere, evolutiile interne, dinamica economica din ultimii ani, calitatea relatiei politice cu SUA si confirmarea acesteia – si nu ar fi putut exista o confirmare mai buna decat alocutiunile din Piata Revolutiei ale presedintelui Romaniei si presedintelui George W. Bush, care au fost transmise in direct de cinci canale de televiziune din SUA – au avut un impact extraordinar. „Am primit numeroase telefoane, scrisori si corespondenta prin e-mail de la cetateni americani de origine romana, care mi-au marturisit ca, pana de curand, au manifestat retinere in a se identifica drept romani, dar ca, in urma evolutiilor din ultimul an, au dezvoltat un sentiment firesc de mandrie si de afirmare a identitatii proprii. Pe acest fond, remarc un activism si un pragmatism sporit din partea comunitatilor romanesti, o viziune unitara in ceea ce priveste dorinta de raportare si relationare cu Romania, atat in plan economic, cat si din punctele de vedere politic si cultural.”
In foarte mare masura, toate aceste lucruri au fost posibile datorita faptului ca patria de origine a diasporei romane din America s-a reabilitat in ochii copiilor sai, ca ambasada noastra la Washington a stiut sa si-i apropie si sa-i puna la lucru pe cei mai vrednici dintre ei: liderii celor 33 de organizatii, pastorii celor zece comunitati confesionale, activistii celor 17 asociatii studentesti, entuziastii care fac sa existe nu mai putin de 37 de ziare, posturi de radio si de televiziune ale romanilor din America si, nu in ultimul rand, cei 13 consuli onorifici desemnati de misiunea noastra diplomatica. Desigur, lucrurile sunt inca departe de a se fi indreptat pe deplin, dar au intrat deja pe fagasul normalitatii.
Datorita acestui fapt, dupa cum observa seful diplomatiei noastre, Mircea Geoana, relatia Romanei cu America tinde sa depaseasca schema clasica a unui dialog oficial. De exemplu, comunitatea romaneasca din SUA s-a implicat activ si a sustinut obiectivele strategice de politica externa, la fel ca si comunitatea tinerilor romani care se afla la studii in SUA. „Dorim sa-i incurajam sa mentina contactul cu Romania, este locul in care se vor intoarce, si la nivelul Guvernului exista o preocupare legata de modul in care acestor tineri trebuie sa li se ofere oportunitatile unor cariere de succes, fie in administratie, fie in sectorul privat, astfel incat in deceniile urmatoare sa asistam la un fenomen de – am sa-l descriu plastic – flux-reflux al tinerilor care studiaza in America, in cadrul unui proces mai larg, care are in vedere determinarea elitelor romanesti din strainatate de a se reintoarce in tara”, afirma Mircea Geoana.

O cincime din romanii din SUA traiesc LA New York

Dintre orasele americane, cele mai populate cu romani sunt New York, Los Angeles, Chicago si Detroit. Ierarhia statelor americane, stabilita dupa acelasi criteriu, situeaza in frunte acelasi New York, unde s-a stabilit aproape a cincea parte din diaspora romaneasca in SUA. Clasamentul primelor opt state, cu procentajul din totalul imigrantilor romani ce revine fiecaruia, este dupa cum urmeaza:
· New York         19%
· California         16%
· Florida         9%
· Ohio             7%
· Michigan         7%
· Illinois         7%
· New Jersey         6%
· Pennsylvania      5%