România și Bulgaria cer prelungirea restricțiilor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a anunțat că România a înaintat Uniunii Europene o cerere pentru prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina. El a explicat că în acest fel se acordă un răgaz fermierilor români pentru a-și scoate recoltele la vânzare.

„Categoric, am cerut prelungirea regulamentului care expiră pe 5 iunie. Avem nevoie să dăm posibilitatea fermierilor să își scoată recoltele la vânzare. I-am comunicat și ministrului ucrainean al Agriculturii cererea noastră către UE”, a declarat Daea pentru G4Media.

În acest context, secretarul de stat Sorin Moise, cel care a formulat oficial cererea din partea României, a venit cu detalii.

„Am depus această cerere împreună cu reprezentanții celorlalte patru state membre. Acum, e rândul Comisiei Europene să ia această decizie”, a declarat și secretarul de stat Sorin Moise.

De asemenea, acesta a precizat că a cerut Comisiei Europene deblocarea fondurilor din al doilea pachet de sprijin pentru fermieri. Este vorba despre plățile blocate de Ungaria. Fermieri din țara vecină nu primesc fonduri, având în vedere că nu au putut demonstra că au rămas cu cereale pe stoc din cauza cerealelor ucrainene.

Menționăm că, Bulgaria a cerut la rândul ei ca restricția să fie prelungită până la sfârșitul anului, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor agriculturii de la Bruxelles.

Mai multe țări europene, împotriva extinderii interdicției

Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat marţi că este necesar să se prelungească „cel puţin” până la sfârşitul lunii octombrie restricţiile impuse de cinci state UE la importul de cereale ucrainene, în pofida opoziţiei Kievului şi a rezistenţei unei părţi din statele membre.

„Este necesar să se prelungească (aceste restricţii) cel puţin până la sfârşitul lunii octombrie şi, în mod ideal, până la sfârşitul anului, după recolte, altfel vom avea o problemă uriaşă”, a declarat Wojciechowski la încheierea unei reuniuni a miniştrilor din statele membre UE. Comisia nu şi-a adoptat poziţia, a precizat el.

„Problema este că acum există mai multe cereale în rezervele statelor riverane decât în Ucraina. Trebuie să extindem restricţiile temporare la import pentru a îmbunătăţi situaţia”, a adăugat el, solicitând mai multe mijloace logistice pentru a reduce stocurile de cereale.

Cu toate acestea, 12 țări europene, printre care Franța, Germania, Țările de Jos și Grecia, au transmis Comisiei Europene că sunt împotriva extinderii interdicției de import, iar ministrul croat al agriculturii, Marija Vuckovic, a declarat marți că toate țările ar trebui să fie pe picior de egalitate în ceea ce privește solidaritatea cu Ucraina și consecințele după război, indiferent de costuri.