Ambasada României de la Londra a intrat în vizorul presei din Marea Britanie, care scrie că instituţia ar avea o datorie de circa 75.000 de lire sterline, pentru că nu a plătit chiria pentru clădirea unde a funcţionat ambasada până în aprilie 2019. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât există o hotărâre a instanţei în acest sens.

Este vorba despre o proprietate închiriată pe Hyde Park, nr. 18 din Londra, în perioada aprilie 2018 – aprilie 2019, acolo unde a funcţionat fosta Ambasadă a României la Londra.

Jurnaliştii de la The Times scriu că Guvernul României a refuzat să plătească datoria, deşi exista un ordin de evacuare emis de instanţă încă din luna decembrie. Ambasadorul Dan Mihalache ar fi continuat să locuiască în clădirea respectivă până la finalul perioadei de contract, respectiv aprilie 2019.

Ce spun părţile implicate în acest conflict

Partea română invocă un gentleman’s agreement (o înţelegere amiabilă) între proprietarul respectivei clădiri şi ambasadorul Dan Mihalache. În plus, România ar fi plătit chiria pentru perioada în care ambasada a fost găzduită la adresa respectivă, susţine statul român.

Proprietarul clădirii, Christopher Christos, nu este de acord cu poziţia părţii române şi susţine că diplomaţii noştri se consideră “de neatins” datorită imunităţii diplomatice de care dispun, potrivit romaniatv.net.