Datele au fost publicate cu ocazia celebrării în 12 decembrie a Zilei internaţionale pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate.

În Uniunea Europeană, 3,6% dintre persoanele de 16 ani şi peste au raportat în 2018 nevoi nesatisfăcute în domeniul examinării sau tratamentului medical, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de agerpres.

România este a treia țară din UE cu un procent de 3,4% în ceea ce privește numărul cetăţenilor cu nevoi medicale nesatisfăcute. Pe lângă România mai sunt Grecia (8,3%), Letonia (4,2%), România (3,4%), Italia (2%), Belgia (1,7%), Portugalia (1,6%), Bulgaria (1,5%), Cipru (1,4%) şi Polonia (1,1%).

Pe de altă parte însă, cel mai scăzut procent este în Cehia şi Finlanda (aproape de zero), în timp ce în majoritatea statelor membre UE mai puţin de 1% din populaţie a raportat nevoi medicale nesatisfăcute din motive financiare.

Cel mai frecvent motiv raportat a fost inaccesibilitatea tratamentului. 1% din persoanele de 16 ani şi peste această vârstă au spus că tratamentul de care aveau nevoie „era prea scump”. Cel mai obişnuit motiv pentru lipsa tratamentului îl reprezintă existenţa unei „liste de aşteptare” (0,9%) sau faptul că oamenii „vor să aştepte şi să vadă dacă pot rezolva problema pe cont propriu” (0,6%).