Reprezentanţii Comisiei Europene şi autorităţile române au avut marţi o întâlnire de lucru privind situaţia întreruperii POSDRU şi stabilirea măsurilor pe care România trebuie să le întreprindă.

"Cristian Ghinea a subliniat faptul că, până în prezent, România a fost nevoită să plătească peste 420 milioane euro reprezentând corecţii financiare aplicate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, însă i-a asigurat pe reprezentanţii Comisiei Europene că există un interes politic crescut pentru găsirea celor mai bune soluţii de rezolvare a acestei probleme în vederea diminuării presiunii asupra bugetului de stat, dar şi pentru finanţarea apelurilor de proiecte din cadrul Programului Operaţional Capital Uman aferent perioadei 2014-2020", se arată în comunicatul MFE.

Misiunea comună derulată de Autoritatea de Audit şi Comisia Europeană a constatat un progres în ceea ce priveşte rata de eroare preliminară pentru aplicaţia transmisă în 31 decembrie 2015 la Comisia Europeană (valoare de 167,9 milioane euro). Această rată de eroare a fost de aproximativ 3%.

Potrivit MFE, în ceea ce priveşte sistemul de management şi control pentru perioada de programare 2014-2020, în acest moment se lucrează la 'pachetul de desemnare', scopul fiind instituirea unui sistem de management şi control pentru Programul Operaţional Capital Uman fundamentat pe proceduri simplificate şi fluxuri operaţionale viabile atât între instituţiile care gestionează programul, cât şi între aceste instituţii şi beneficiarii asistenţei.

'Mă aştept la proceduri simple şi coerente şi la eliminarea suprapunerii responsabilităţilor. De asemenea, voi încerca să evit unele greşeli făcute în perioada anterioară de programare şi să schimb abordarea de la proces către impact şi rezultate', a spus ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) înregistra la 30 aprilie 2016 o rata de absorbţie de 54,51%, respectiv declaraţii de cheltuieli transmise la Comisia Europeană de peste 1,89 miliarde de euro, fiind programul cu cea mai slabă absorbţie.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: