“Cred că cei 2% din PIB pe care trebuie să îi cheltuim în continuare, ca investiţii publice, până la sfârşitul anului, înseamnă enorm de mult: peste 3 miliarde de dolari cu siguranţă şi acest capital investit în economie se va răsfrânge asupra întregii dezvoltări. O preocupare deosebită a Guvernului, dar şi a mediului de afaceri, trebuie să fie îndreptată spre cauzele pentru care investiţiile publice, pentru care există acoperire bugetară, se fac atât de greu”, crede Victor Ponta

“Este vorba – explică premierul – de proceduri lungi, despre o boală românească a contestării – nu există niciun fel de procedură care să nu fie contestată – , despre fuga de responsabilitate a celor care trebuie să ducă aceste proceduri la bun sfârşit şi cred că o colaborare strânsă a mediului de afaceri cu guvernele partenere, pentru a învăţa din experienţa acestora, ne va ajuta să folosim mai bine banii pe care îi avem pentru investiţii şi pe care nu-i cheltuim din motive procedural birocratice”.

Victor Ponta a mai spus că scăderea deficitului public la 0,2% din PIB nu este “o veste atât de bună” pentru economia românească ţinând cont de nevoia acută de investiţii.

“Am mers pe o cale altfel corectă: aceea de a scădea în fiecare an deficitul public, de a ne duce spre ţintele europene de deficit structural. Cred însă că, în acest an, am mers un pic prea repede pe această cale. După 7 luni din anul 2014, România are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. În mod normal, pentru o economie puternică, consolidată, asta ar fi o veste bună. Pentru o economie precum cea românescă, care are nevoie de investiţii, nu cred că este o veste atât de bună”, a apreciat prim-ministrul, citat de Agerpres.