Un nor de praf saharian ajunge în această noapte în România, după cum avertiza și Ministerul Mediului în cursul zilei de sâmbătă. În România, concentrațiile de praf vor fi însă mai mici decât cele observate în ultimele zile în mai multe țări europene, a spus duminică Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM, la Digi24.

Directorul ANM precizează că majoritatea s-a depus deja și deja au fost precipitații în țările din centrul și sudul Europei. Gabriela Băncilă dă ca exemplu situația din Alpi unde oamenii s-au trezit că schiază pe nisip în loc de zăpadă.

„Concentrațiile care se vor semnala în țara noastră vor fi mai reduse, și asta pentru că, în afară de faptul că au colorat cerul, s-au semnalat ieri depuneri semnificative, fără să vorbim de precipitații, în țările central și sud-europene. Cei care se aflau la schi în Alpi, în loc să schieze pe zăpadă, s-au trezit că zăpada era acoperită de un strat de praf saharian, de nisip”, a spus meteorologul.

Vestul și nord-vestul României va fi afectat prima dată

Directorul ANM mai spune că majoritatea particulelor de praf vor fi semnalate în România în cursul acestei nopți în intervalele cu ploaie. Meteorologul indică faptul că în primă fază acestea își vor face apariția în vestul și nord-vestul României și apoi în celelalte regiuni ale țării.

„Pentru că acest nor de praf, în deplasarea sa către regiunile din partea de est și sud-est a Europei, a întâlnit aceste sisteme precipitabile care sunt prezente în țările din vecinătate, a făcut că concentrațiile de praf care ajung deasupra României să fie ceva mai reduse. Acestea foarte probabil se vor semnala în intervalele cu ploaie din această noapte în partea de vest și nord-vest a României și apoi în celelalte regiuni”, a adăugat Băncilă.