Intre fotbal si politica, exista mai multe asemanari decat deosebiri. Se pricepe toata lumea la ele, starnesc pasiuni la fel de mari si abunda de hazard. La noi, cele doua “sporturi nationale” au tinut capul de afis al saptamanii trecute. Steaua si Rapidul s-au calificat in sferturile UEFA, iar Adrian Nastase a vazut cartonasul rosu de la partid si Camera Deputatilor. Victoriile echipelor din Ghencea si Giulesti au scos in strada mii de microbisti. Exact ca in vremurile bune.

Privind la toata aceasta explozie de bucurie iscata in popor, nu poti sa nu te gandesti ce s-ar fi intamplat daca Adrian Nastase ar fi fost implicat in fotbal, precum Gigi Becali si George Copos. Pentru ca, este cert, echipele pe care le finanteaza lucreaza la imaginea celor doi ca un veritabil vehicul de PR. Pasionat mai degraba de tablouri decat de balonul rotund, ex-presedintele executiv al PSD nu si-a bagat banii in fotbal. El a fost cel finantat. De matusi. O sursa de imbogatire care s-a dovedit a-i fi realmente fatala. Faultat puternic in zona “zambaccianului”, lui Nastase nu-i mai ramane decat sa priveasca de pe banca acuzatilor cum fostul sau partid retrogradeaza in divizia B a politicii. Resemnat si purtand stigmatul autogolului politic, acum spune ca se simte usurat, chiar eliberat, fiind convins ca eliminarea lui a fost consecinta jocurilor de culise. Adica, tot un fel de fotbal, dar jucat pe terenul accidentat al propriei declaratii de avere si in care mingea a fost capul lui. si, pentru ca vorbeam despre asemanarile cu politica si interpretii sai, lucrurile din fotbalul romanesc au luat o noua turnura dupa ce procurorii anticoruptie au cerut dosarele privind tranzactii neinregistrate in contabilitatea cluburilor, in legatura cu transferurile de jucatori.

Dar cui ii mai pasa acum de toate acestea? Avem doua echipe intre cele mai bune opt din Cupa UEFA. si, ironia sortii, Steaua lui Gigi Becali se va bate “international” cu Rapidul lui George Copos. Este o “loterie” sa incerci un pronostic.