"În ciuda schemei de sprijin relativ acceptabilă pentru biomasă şi biogaz, sectorul nu are şanse să se dezvolte. Unde suntem acum: la patru milioane de euro pe MW instalat în biogaz nu există investiţie în România care să fie rentabilă, indiferent de ce s-a scris în studiul de fezabilitate. Piaţa certificatelor verzi fiind în cădere, nici măcar sustenablitatea pe termen foarte lung, să dai un termen de 15 ani, de 18 ani de recuperare a investiţiei, total inacceptabil pentru bănci, nu îl face atractiv", a afirmat Rodin Traicu la o conferinţă consacrată energiei produse din biomasă, biogaz sau în centrale de cogenerare, organizată de Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice şi GOVNET Conferences.

Potrivit acestuia, în funcţie de scheme de sprijin şi de recuperare a investiţiilor, fondurile s-au direcţionat în principal spre sectorul eolian, apoi spre fotovoltaic.

În ceea ce priveşte situaţia de la Porţile de Fier, acesta a spus că lacul de acumulare de la Porţile de Fier I este aproape gol.

"Ştiţi ce se întâmplă astăzi la ora 10 şi 11 minute? Lacul de acumulare de la Porţile de Fier I mai are un metru şi jumătate până la limita de oprire a turbinelor Kaplan. E gol puşcă. Acesta înseamnă că turbinele produc un randament sub 47%. Lacul de acumulare de la Porţile de Fier II este full, e plin, dar fiind prea măreaţa hotărâre de guvern cu preţul apei turbinate, turbinele sunt oprite pentru că preţul apei turbinate este mult mai mare decât preţul energiei pe care îl produc turbinele la acest debit", a mai declarat Rodin Traicu.|

SURSA: Agerpres