Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) au atins o valoare record în luna iulie 2015, în condiţiile în care francul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul, arată datele preliminare calculate în conformitate cu standardele FMI, transmite Reuters. Potrivit informaţiilor publicate vineri pe pagina de Internet a SNB, în iulie rezervele valutare au crescut până la 531,82 miliarde franci (542,01 miliarde dolari) de la cifra revizuită de 516,03 miliarde franci în iunie.

Este cel mai ridicat nivel al rezervelor de când Banca Naţională a Elveţiei a decis calcularea datelor în conformitate cu standardele FMI. În trecut, când SNB încerca să menţină un prag minim al cursului de schimb de 1,20 franci pentru un euro, datele privind rezervele valutare erau folosite ca un indicator al intervenţiilor băncii pe piaţa valutară. În luna ianuarie a acestui an, SNB a renunţat la acest prag iar oficialii SNB au anunţat în repetate rânduri că sunt pregătiţi să cumpere valută dacă va fi necesar. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% în raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elveţieni. Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobânzi negative la depozitele în franci ale băncilor comerciale.

La finele lui 2014, aproape jumătate din rezervele valutare ale SNB erau compuse din euro iar 29% din dolari. Trei sferturi erau investite în obligaţiuni guvernamentale şi 15% în acţiuni. Recent, Banca Naţională a Elveţiei a raportat în primul semestru din 2015 pierderi record de 50,1 miliarde franci elveţieni, comparativ cu un profit de 16 miliarde franci elveţieni în perioada similară din 2014.

SNB a înregistrat pierderi de 47,2 miliarde franci elveţieni de pe urma deţinerilor în valută, în special euro, şi 3,2 miliarde franci elveţieni de pe urma deţinerilor în aur, care sunt denominate în dolari. Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de creştere a economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajaţi în Elveţia, pe fondul aşteptărilor potrivit cărora aprecierea francului va afecta veniturile din export.

Sursa: AGERPRES