“Secretarul general al președinției, Ion Păduraru, a fost desemnat candidat la funcția de premier al țării de președintele Nicolae Timofti. Ion Păduraru, de profesie jurist, s-a născut la 18 ianuarie 1961 în satul Tâpleștești din raionul Sângerei. Acesta este căsătorit și are doi copii. Păduraru a ocupat și funcția de ministru al Justiției în Guvernul Ciubuc II, dar și în Executivul condus de către Ion Sturza. El ocupă funcția de consilier al președintelui Nicolae Timofti din aprilie 2012. Anunţul vine după o zi tensionată, marcată de proteste de stradă şi după ce Partidul Democrat a respins solicitarea şefului statului adresată majorităţii parlamentare declarate de a reconfirma până joi, orele 21.00, semnăturile în susţinerea repetată a lui Vlad Plahotniuc pentru funcţia de premier. În motivarea solicitării sale, Preşedinţia a explicat într-un comunicat că formarea unei majorităţi parlamentare noi trebuie sa fie asumată oficial, pentru ca "alegătorul să poată identifica actorii politici cărora le revine responsabilitatea politică pentru actul de guvernare", mai scrie publika.md

“Opoziţia din Moldova protestează faţă de nominalizarea lui Plahotniuc pentru funcţia de prim-ministru”, scrie agenţia tass.ru

“Sute de simpatizanţi ai mişcării Platforma Dreptate şi Adevăr au manifestat ieri la sediul Preşedinţiei Republicii Moldova, pentru a denunţa candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier. Manifestanţii scandează sloganuri precum "Jos mafia!". "Timofti e cu noi!". "Jos Plahotniuc", "La închisoare, această guvernare!", "Noi n-am uitat, miliardul l-aţi furat!". Sute de poliţişti au format cordoane în faţa clădirii. Ulterior, protestatarii s/au ]ndreptat apoi spre Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.”

"Ion Păduraru: „Alegerile anticipate nu sunt o soluție pentru Republica Moldova”, scrie europaliberă.org

"Premierul desemnat Ion Păduraru a declarat presei că speră ca echipa de miniștri și programul de guvernare cu care va veni în fața parlamentarilor să fie sprijinite. El a spus că printre prioritățile sale se numără stabilizarea situației economice, restabilirea relațiilor cu instituțiile internaționale și punerea în practică a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care are „o importanță vitală pentru Republica Moldova”. Ion Păduraru a spus că în opinia sa alegerile anticipate nu sunt o soluție pentru Republica Moldova, și și-a manifestat speranța că că și deputații înțeleg clar asta. Ion Păduraru, secretar-general al administrației prezidențiale de la Chișinău, și fost ministru al justiției, a fost desemnat premier de președintele Nicolae Timofti, după o zi tensionată, marcată de proteste de stradă, în care Partidul Democrat a respins solicitarea șefului statului adresată majorității parlamentare declarate de a-și reconfirma semnăturile în susținerea repetată a lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru."

“Trump şi Cruz şi-au împărţit pumni, în timp ce alţii l-au luat la ţintă pe Obama”, titrează The New York Times.

“Candidaţii republicani, în frunte cu Donald Trump, au participat la cea de a şasea dezbatere televizată în Carolina de Sud, difuzată pe postul Fox Business, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de începutul alegerilor primare în statul Iowa, care marchează în mod tradiţional lungul drum spre desemnarea preşedintelui american. Candidaţii republicani au denunţat cu fermitate şi capturarea a zece marinari americani de către Iran, care au fost eliberaţi între timp, acuzând, aşa cum a făcut-o senatorul Cruz, că America nu trebuie să se aşeze în genunchi în faţa Teheranului. Candidaţii republicani au criticat-o dur pe rivala democrată Hillary Clinton, estimând că ar fi “un dezastru” pentru securitatea SUA. “Hillary Clinton ar fi un dezastru pentru securitatea naţională”, a declarat fostul guvernator de Florida, Jeb Bush. Candidatul a criticat şi discursul preşedintelui Barack Obama de marţi seară privind Starea Uniunii, afirmând că “lumea s-a destrămat” de la venirea sa la putere. La rândul său, senatorul Marco Rubio a apreciat că Hillary Clinton s-a “descalificat pentru funcţia de comandant şef”, dată fiind responsabilităţile ei în atacarea consulatului american în Libia care s-a soldat cu moartea ambasadorului SUA şi a altor trei americani.”

“Atentate la Jakarta: Poliţia indoneziană a arestat 3 suspecţi în legătură cu atacul”, titrează The Guardian, în pagina electronică.

“Poliţia indoneziană a anunţat vineri că a reţinut trei bărbaţi suspectaţi de legături cu atacul de joi, în care au murit şapte persoane, inclusiv cei cinci atacatori. Comandantul poliţiei din zona Depok, colonelul Dwiyono, a precizat pentru postul de televiziune Metro TV că bărbaţii au fost reţinuţi în cursul dimineţii, la locuinţele lor din Depok, la periferia capitalei Jakarta. Colonelul Dwiyono a adăugat că bărbaţii sunt interogaţi cu privire la posibile legături cu atacul armat şi cu bombe comis joi. Metro TV a difuzat imagini cu cei trei bărbaţi escortaţi de poliţie, având cătuşe la mâini. Poliţia indoneziană era vineri dimineaţă în alertă maximă după atentatele teroriste comise în ziua precedentă la Jakarta, revendicate de organizaţia Statul Islamic. Cinci bărbaţi înarmaţi cu explozibili şi arme de foc au atacat joi un post de poliţie, provocând haos timp de mai multe ore în cartierul Thamrin din capitala indoneziană, unde se află numeroase centre comerciale, dar şi agenţii ale ONU şi ambasade. Patru dintre atacatorii implicaţi în aceste atacuri au fost identificaţi. În timpul percheziţiei locuinţei unuia dintre suspecţi au fost găsite dovezi ale unei legături cu gruparea Statul Islamic. În afara celor doi civili ucişi – un canadian şi un indonezian, 24 de persoane au fost rănite, printre care trei străini şi şase poliţişti indonezieni. Poliţia îl suspectează pe extremistul islamist indonezian Bahrun Naim că a participat la planificarea atacurilor. Naim, care se afla în Siria, este un membru fondator al grupării Katibah Nusantara, ce reuneşte combatanţi din Asia de Sud-Est în Siria, ţară unde organizaţia Statul Islamic controlează suprafeţe întinse.”

“Atentatele de la Jakarta marchează expansiunea Statului Islamic”, titrează The Wall Street Journal.

“Atacatori în conexiune Statul Islamic au marcat deschiderea unui nou front în expansiunea la nivel mondial a grupului extremis, terorizând capitala indoneziană și ucigând doi oameni într-un atac sinucigaș. Atacul coordonat, cu focuri de armă și bombe, în care toţi cei 5 atacatori au murit, ridică temeri privind revenirea violenței de insipiraţie islamistă în unele părți din Asia. Expansiunea Statului Islamic a atras sute de militanţi din Asia de Sud-Est în Siria și Irak – unde se află în acest moment aproximativ 600 de militanţi din Indonezia și Malaysia, estimează autoritățile. Deși cifrele sunt mici în comparație cu Europa de Vest, ele sunt mai mari decât militanții asiatici care au luptat în Afganistan acum un deceniu. Și lideri extremiști din Indonezia până în Filipine şi-au declarat loialitatea față de califatul auto-proclamat.”

“După Volkswagen, Renault este acuzat că a depăşit normele de poluare, scrie Le Monde”, scrie Le Monde.

“Acţiunile grupului auto francez Renault înregistrau joi la prânz o scădere de 22% la bursă, după ce agenţia de presă AFP a anunţat că la sediul companiei a avut loc o serie de percheziţii posibil legate de consecinţele scandalului motoarelor trucate de la Volkswagen, potrivit unei surse sindicale. Constructorul auto francez Renault a confirmat că au fost efectuate percheziţii la uzinele sale, dar a subliniat că în cursul acestor investigaţii nu a fost identificat niciun dispozitiv care să falsifice emisiile poluante ale motoarelor sale diesel. Cu toate acestea, ministrul francez al Ecologiei şi Transporturilor, Segolene Royal, rezultatele preliminare ale testelor au arătat că emisiilor vehiculelor produse de Renault şi de alţi producători auto străini depăşesc limitele. Aceste evoluţii vin pe fondul scandalului emisiilor de la Volkswagen, care face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce compania germană a recunoscut că în perioada 2005 – 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial, dintre care 500.000 în SUA, cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. În urma scandalului, autorităţile din diverse state au început să verifice producătorii auto şi să înăsprească reglementările privind nivelul emisiilor, ceea ce, consideră unii analişti, ar putea afecta întreaga industrie a vehiculelor diesel – o piaţă cheie a Renault.”