“România va primi, începând din luna martie, refugiați aflați pe teritoriul Uniunii Europene, iar în urma discuțiilor s-a ajuns la 160 de persoane din Italia și 135 din Grecia, a declarat șeful Inspectoratului General pentru Imigrări – IGI, chestor principal Viorel Vasile. 15 fugari din Siria, Pakistan şi Irak vor fi cazaţi în centrele din Bucureşti. Anul trecut, ţara noastră s-a angajat să primească din proprie iniţiativă 1.800 de emigranţi, dar a votat împotriva cotelor obligatorii care ar fi fost mult mai mari. „Anul trecut s-a luat decizia, la nivelul UE, ca România să participe la relocarea mai multor refugiați din Italia și Grecia. În acest moment, în urma legăturii cu cele două țări, s-a ajuns la 160 de persoane din Italia și 135 din Grecia. Noi am înaintat scrisori de intenție, au fost efectuate verificările de rigoare, așteptăm să fie trimise aceste persoane către România. Totul depinde doar de colegii din cele două țări”, a spus Viorel Vasile. În opinia sa, IGI este pregătit pentru a efectua interviurile și a analiza cererile de azil ale celor care le vor depune, atât cu personalul specializat existent, cât și cu personal suplimentar, care a fost pregătit în anul 2015. „De asemenea, s-au luat măsuri pentru a suplimenta cele 950 de locuri de cazare aflate în cele șase centre de azil. În acest moment, gradul de ocupare este de 11%, ceea ce înseamnă că avem o marjă destul de sigură. Vom mai putea suplimenta, așa cum am mai spus, câteva locuri, iar în perioada următoare voi prezenta conducerii Ministerului de Interne rezultatul evaluării pe care am dispus-o, astfel încât să putem propune și măsuri pe termen scurt, dar și soluții pe termen lung, astfel încât România să facă față, dacă va fi nevoie, unui flux masiv de imigranți”, a arătat șeful IGI. El a afirmat că, pe baza analizelor efectuate, se estimează că va continua afluxul de refugiați pe ruta balcanică. „Din evaluările efectuate în cadrul IGI și pe baza informațiilor furnizate de agențiile internaționale care gestionează problema fluxurilor migratorii, putem aprecia că în anul 2016 afluxul masiv de refugiați pe ruta balcanică – Grecia, Macedonia, Serbia – va continua. Peste un milion de refugiaţi din Orientul Mijlociu au ajuns în Europa anul trecut. Majoritatea au venit pe mare şi s-au stabilit în Grecia şi Italia. Anul trecut în Romania au fost depuse doar 1.200 de cereri de azil, mai puţine decât în 2014. În Bulgaria, de exemplu, 20 de mii de oameni au cerut o măsură de protecţie. Inspectoratul pentru Imigrări are însă un plan de acţiune în caz de urgenţă pentru gestionarea a 20 de mii de fugari”, mai citim în Romania-Insider.com

“Donald Trump şi Hillary Clinton îşi consolidează poziţia în contextul nominalizărilor în cadrul partidelor lor”, titrează The Wall Street Journal.

“Miliardarul Donald Trump a câştigat sâmbătă primarele prezidenţiale republicane din Carolina de Sud, a doua victorie a sa din trei consultări. Candidatul se situează pe primul loc al primarelor, potrivit estimărilor unanime ale posturilor de televiziune, confirmând statutul de favorit la învestitură după victoria din New Hampshire la începutul lunii. În fruntea sondajelor din vara anului trecut, Donald Trump confirmă la urne popularitatea sa printre alegătorii republicani în căutarea unui "outsider" antisistem pentru a-i reprezenta la Casa Albă. La rândul său, candidatul democrat Hillary Clinton a câştigat consultările democrate care au avut loc sâmbătă în Nevada, reuşind să tempereze valul de entuziasm pentru senatorul de Vermont, Bernie Sanders. Sâmbătă a fost a treia zi a primarelor pentru Casa Albă, în vederea învestiturilor partidelor republican şi democrat pentru prezidenţialele din noiembrie, după Iowa şi New Hampshire la începutul lunii. Democraţii şi republicanii votează decalat în aceste două state.”

„SUA luptă să oprească ascensiunea amenințării ISIS în Libia”, titrează The New York Times.

“Filiera Statului Islamic în Libia işi sporeşte influenţa pe scară largă în Africa, atrăgând noi recruți din ţări precum Senegal, care au fost în mare măsură imune la propaganda jihadistă – și forțând autoritățile africane și aliații lor occidentali să își intensifice eforturile de combatere a amenințării. Loviturile aeriene americane de vineri din nord-vestul Libiei, care au distrus o tabără de antrenament a Statului Islamic au pus gaz pe foc, au declarat oficialii occidentali. Mai mult de trei duzini de presupuşi luptători ai Statului Islamic uciși în bombardamente au fost recrutați din Tunisia și alte țări africane, au declarat oficialii, și se presupune că suspecţii pregăteau un atac împotriva unor ținte occidentale. Chiar dacă agențiile de informații americane spun că numărul luptătorilor Statului Islamic din Irak și Siria a scăzut la aproximativ 25.000 de la un nivel de aproximativ 31.500, în parte din cauza campaniei aeriene conduse acolo de Statele Unite, grupul din Libia s-au dublat în aceeași perioadă, la aproximativ 6.500 de luptători. Oficiali americani și aliaţii acestora au vorbit despre preocuparea lor în creștere cu privire privind extinderea organizației militante în Libia și în general în Africa.

“100 de ani de la declanşarea Bătăliei de la Verdun”, scrie Le Monde.

Ceremonia internaţională de comemorare a declanşării Bătăliei de la Verdun, una dintre cele mai îndelungate şi mai sângeroase din timpul Primului Război Mondial, nu va avea loc la 21 februarie, când se împlinesc o sută de ani de la acest trist eveniment, ci la 29 mai. La actele de comemorare, care se vor desfăşura chiar în locul în care a început lupta, vor lua parte 4.000 de tineri din Franţa şi Germania, ţările beligerante de la Verdun. Preşedinţia franceză a anunţat că organizarea grandioasei ceremonii – la care este invitat şi cancelarul german, Angela Merkel – va fi coordonată de cineastul german Volker Schlöndorff. Născut în Germania, la Wiesbaden, el şi-a petrecut cea mai mai mare parte a tinereţii în Franţa, unde a şi primit în 1979 premiul Premiul Palme d'Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes pentru pelicula ''Toba de tinichea''. Bătălia de la Verdun a început în zorii zilei de 21 februarie 1916, printr-un atac înreprins de trupele germane, care au şi dominat confruntarea o bună perioadă de timp, înainte ca balanţa să se încline în favoarea francezilor. S-a încheiat după 300 de zile şi a fost prima în care Franţa a folosit lozinca ''Ils ne passeront pas'' – ''Nu vor trece''. Deţine tristul record de a fi pe locul al doilea ca număr de victime din timpul primei conflagraţii mondiale, fiind depăşită doar de bătălia de pe Somme.”

“Primarul Londrei, Boris Johnson face campanie pentru Brexit la referendumul UE”, scrie The Guardian, în pagina electronică.

“Primarul Londrei, conservatorul Boris Johnson, şi-a exprimat duminică nemulţumirea faţă de acordul convenit de premierul David Cameron cu liderii europeni şi a anunţat că se alătură taberei politice care susţine Brexitul – ieşirea Marii Britanii din UE. În opinia sa, Cameron nu a reuşit să obţină o reformă fundamentală a Uniunii Europene, de altfel obiectivul enunţat de premierul britanic când şi-a formulat solicitările de a căror îndeplinire a condiţionat sprijinirea rămânerii în UE la referendumul programat pentru 23 iunie. “Ţinând cont de timpul pe care l-a avut, David Cameron s-a descurcat bine. Dar cred că nimeni nu poate pretinde că acest acord este o reformă fundamentală a UE sau a relaţiei dintre Marea Britanie şi UE”, a explicat Boris Johnson într-o declaraţie dată presei în faţa casei sale din Londra. Prin urmare, el a precizat că de acum înainte va susţine platforma “Vote Leave EU”, respectiv tabăra politică ce sprijină ieşirea din UE. Uniunea Europeană 'erodează suveranitatea naţională şi este un proiect politic care nu mai funcţionează, iar acum riscă să iasă de sub controlul democratic', a mai spus influentul primar al Londrei, care aspiră să ajungă premier după ce actualul şef al executivului îşi va fi încheiat mandatul. “Ultimul lucru pe care l-aş fi dorit este să fiu împotriva lui David Cameron sau partidului, dar, chiar dacă nu-mi place, cred că nu am de ales”, a continuat Boris Johnson.”