Sute de militari iranieni au sosit în Siria, în ultimele zece zile, pentru a se alătura armatei siriene şi militanţilor Hezbollah într-o ofensivă terestră majoră antiinsurgentă şi antiteroristă, susţinută aerian de Rusia, afirmă surse libaneze citate Reuters şi preluate de Guadian. "Raidurile aeriene ruse vor fi urmate în scurt timp de o ofensivă a armatei siriene şi a aliaţilor săi. Este posibil ca operaţiuni majore să fie concentrate în zonele Idlib şi Hama", a explicat un oficial militar libanez care cunoaşte situaţia de pe teren. Ofensiva va avea ca obiect capturarea teritoriilor ocupate de insurgenţii care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad. Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah sunt principalii aliaţi regionali ai Administraţiei Bashar al-Assad. Rusia, un aliat internaţional al regimului de la Damasc, a iniţiat miercuri şi joi raiduri aeriene în Siria. Conform unor surse, aviaţia militară rusă a atacat poziţii insurgente, spre nemulţumirea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, care oferă susţinere opoziţiei siriene. "Avangarda forţelor terestre iraniene a ajuns deja în Siria. Este vorba despre soldaţi şi ofiţeri. Nu sunt doar instructori, este vorba de sute de militari care au echipamente moderne şi armament. Vor urma alţii", a spus un alt oficial libanez. Pâna acum, sprijinul militar iranian direct acordat lui Assad a constat mai mult din consiliere militară. Iranul a mobilizat, de asemenea, luptători din randul miliţiei şiite, inclusiv irakieni si afgani, pentru a lupta alături de trupele siriene. Mişcarea Hezbollah din Liban, sprijinita de Iran, a luptat alaturi de armata siriană incă de la începutul conflictului. Siria se confruntă, începând din martie 2011 cu un război care a făcut până acum peste 250.000 de victime”, mai scrie Reuters.

“Rusia bombardeaza din nou pozitii ale rebelilor sirieni. Autoritatile de la Moscova sustin ca au fost vizate si 5 pozitii ale Statului Islamic. Parlamentar rus: prezenta campanie de lovituri aeriene ruse în Siria va dura trei-patru luni şi se va intensifica”, mai scrie Reuters.

“Avioane rusesti au bombardat joi pozitii rebele din Siria, printre care si zone rurale din apropierea orasului nord-vestic Jisr al-Shughour, controlat de alianta insurgentilor, inclusiv Frontul Al-Nusra – aripa siriana a retelei Al-Qaeda. Moscova a confirmat noile atacuri aeriene in Siria, însă susţine că au fost vizate poziţii ale Statului Islamic, respingând acuzaţiile opozitiei siriene legate de ţintele alese pentru primele sale raiduri in Siria şi afirmă că luptă îimpotriva Statului Islamic şi a "altor grupari teroriste". Armata rusă a anunţat vineri că a efectuat, pentru prima dată, raiduri aeriene asupra oraşului Raqa, fief al grupării jihadiste Statul Islamic, în timpul unor bombardamente care au vizat şi provinciile Alep şi Idleb. Potrivit Ministerului rus al Apărării, bombardiere tactice Suhoi-34 au lovit joi un post de comandament, care era camuflat la Kasrat Faraj, la sud-vest de oraşul Raqa. Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a indicat că cel puţin 12 militanţi jihadişti au fost ucişi în urma acestor raiduri ale aviaţiei ruse. Surse libaneze au declarat joi pentru Reuters că sute de militari iranieni au intrat în Siria in ultimele 10 zile si se vor alatura în scurt timp forţelor guvernamentale şi aliatilor libanezi din Hezbollah pentru o ofensiva terestră majoră sustinută de raiduri aeriene ruse. Pe de altă parte, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Dumă, camera inferioară a parlamentului rus, Aleksei Puşkov a spus că prezenta campanie de lovituri aeriene ruse în Siria va dura trei-patru luni şi se va intensifica. "Există totdeauna un risc de stagnare, dar Moscova vorbeşte de trei-patru luni de operaţiuni", a afirmat Puşkov într-o declaraţie pentru postul de radio francez Europe 1, după cum relatează AFP. Întrebat dacă loviturile aeriene ruse se vor intensifica, deputatul rus a răspuns: "Absolut”

“Rebelii sirieni sprijiniţi de SUA spun ca au fost loviţi de atacurile aeriene ruse”, scrie The Guardian, în pagina electronică.

“Hassan Haj Ali, șeful grupării rebele Liwa Suqour al-Jabal a declarat că bombardamentele rusești din Siria au lovit o tabără de pregătire a rebelilor care au fost antrenați de CIA în Qatar și Arabia Saudită. Hassan Haj Ali a precizat că tabăra aflată în provincia Idlib a fost lovită de circa 20 de rachete în două atacuri diferite. CIA a desfășurat un program de pregătire sub acoperire pentru grupuri ale rebelilor sirieni, considerate moderate de statele occidentale care au sprijinit revolta împotriva lui Al-Assad. La rândul său, senatorul american John McCain a declarat joi că bombardamentele rusești lansate în Siria au vizat rebeli antrenați și finanțați de CIA pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. "Pot confirma cu siguranță că aceste lovituri aeriene au vizat Armata Siriană de Eliberare sau grupări care au fost înarmate și antrenate de CIA", a declarat John McCain pentru CNN.”

“Putin critică informațiile apărute în presă despre victimele din Siria: Sunt atacuri informaționale”, scrie agenţia de ştiri rusă Tass.

“Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat drept "atacuri informaționale" afirmațiile apărute în unele mass-media occidentale conform cărora atacurile aviației ruse în Siria s-ar fi soldat cu victime în rândul civililor. În acest context, Putin și-a exprimat speranța că Rusia și SUA vor crea un mecanism permanent pentru schimb de informație cu privire la Siria. "Alte țări operează deja de peste un an atacuri asupra teritoriului sirian", a amintit șeful statului rus în cadrul unei ședințe a Consiliului pentru dezvoltarea societății civile și drepturile omului de pe lângă președinția rusă. În acest sens, Putin a subliniat că aceste acțiuni au loc "fără o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU și fără o solicitare corespunzătoare din partea autorităților oficiale siriene". "Nouă ne-a fost adresată o astfel de solicitare din partea regimului lui Bashar al-Assad și intenționăm să luptăm tocmai împotriva organizațiilor teroriste", a dat asigurări liderul rus.”

“Purtătorul de cuvânt al lui Putin explică noua campanie de bombardamente ruse în Siria într-o singură frază”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a dat o explicație despre modul în care guvernul decide desfășurarea loviturilor aeriene în Siria. Dmitri Peskov a spus ca Rusia a bombardat ISIS și "alte grupuri": "Aceste organizaţii sunt bine cunoscute și obiectivele sunt alese în coordonare cu forțele armate ale Siriei." "Forțele armate ale Siriei", luptă în numele președintelui sirian, Bashar al-Assad, despre care SUA a declarat că trebuie să se retragă în cazul în care gruparea ISIS – Statul Islamic va fi învinsă. Și, după cum notează Associated Press, regimul Assad îi consideră terorişti pe toţi adversarii președintelui. Expertii spun că preocuparea Rusiei este susținere regimului al-Assad împotriva rebelilor naționalişti și menținerea influenței liderului sirian în regiune.”

„Harta raidurilor aeriene rusești în Siria spune multe despre intenţiile lui Putin”, mai scrie Business Insider.

“O suprafață de peste 6 kilometri pătrați s-a aprins dintr-o dată. Întreaga regiune a luat foc în câteva secunde. Raed Fares din localitatea Kafranbel a spus că şi-a văzut orașul bombardat de regimul sirian înainte. "Dar aşa ceva nu am mai văzut în viața mea", a declarat el acum, după ce aviaţia de război rusă a bombardat periferiile localităţii. "Nu știu ce fel de rachete au fost astea, dar impactul a fost foarte mare, înfricoșător." Avioanele ruseşti au venit joi în jurul prânzului, iar bombele a lovit un complex arheologic bizantin din imediata apropiere a oraşului Kafranbel. "Era folosit ca tabără de refugiați până de curând, dar brigăzile Armatei Siriene Libere au trimis civilii acasă, ca monumentele istorice să nu fie deteriorate", a spus Fares. Kafranbel este un mic oraș din guvernoratul Idlib. Înainte de război, aici trăiau aproximativ 15.000 de persoane, cea mai mare parte musulmani sunniți. Era cel mai mare producător de smochine din Siria și un producător important de măsline. De asemenea, în apropiere se află un oraș bizantin părăsit și este înconjurat de unele dintre renumitele Orașe Uitate, cele 700 de așezări abandonate în nord-vestul Siriei între Aleppo și Idlib între secolele al 8-lea și al 10-lea. Serjilla, Shanshrah și Al-Bara sunt aproape de Kafranbel. Rușii au bombardat Shanshrah, aflat în Patrimoniul Mondial al ONU, de două ori în ziua de joi”, mai scrie Business Insider.

“Un nou natac armat într-un campus universitar din SUA”, scrie Le Monde.

“10 persoane au fost ucise de un tânăr într-un campus universitar din statul Oregon, un nou masacru ce a provocat stupoarea americanilor şi furia preşedintelui Barack Obama, care a denunţat aceste atacuri devenite, în opinia sa, “o rutină' în Statele Unite”. "Pentru moment, putem confirma 10 morţi" şi şapte răniţi în atacul armat, a declarat şeful poliţiei din comitat, John Hanlin, într-o conferinţă de presă. El nu a precizat dacă atacatorul, care a fost ucis în schimbul de focuri cu poliţia, a fost inclus în acest bilanţ. Identitatea autorului atacului nu a fost oficial dezvăluită. Media americane au relatat însă că este vorba de Chris Harper Mercer, un tânăr de 26 de ani care nu ar fi fost student în universitatea unde a avut loc masacrul. Sursele citate au vorbit despre patru arme – trei pistoale şi o puşcă – ce au fost găsite la locul atacului. Însă guvernatorul de Oregon, Kate Brown, a spus joi că atacatorul este "un bărbat de 20 de ani". Tânărul a murit în campusul universităţii, în schimbul de focuri cu poliţiştii.”

“Obama condamnă atacurile armate devenite “o rutină în SUA”, titrează The New York Times.

“La câteva ore după atac, preşedintele american Barack Obama a declarat, la Casa Albă, că Statele Unite devin insensibile la atacurile armate în masă şi că atacatorii au probleme la cap. Obama şi-a reiterat susţinerea faţă de înăsprirea măsurilor de control cu privire la armele de foc. Şeful statului american a subliniat că solidaritatea şi rugăciunile nu mai sunt de ajuns în aceste situaţii, deoarece nu fac nimic pentru a opri comiterea unor atacuri similare după doar câteva săptămâni sau luni. Preşedintele american i-a îndemnat pe alegătorii americanni care vor rezultate în rezolvarea acestei probleme să voteze doar pentru cei care acţionează în acest sens. Aceste atacuri "devin într-un anumit fel o rutină", a deplâns Obama, care nu şi-a ascuns nici îngrijorarea şi nici furia. "Reportajele sunt de rutină, reacţia mea aici, la Casa Albă, devine rutină", a deplâns el, pledând îndelung pentru înăsprirea măsurilor de control a armelor de foc şi îndemnând Congresul să legifereze. "Suntem singura ţară occidentală din lume în care se repetă acest tip de tragedie", a subliniat el, insistând că "nu ar trebui să fie atât de uşor ca cineva care vrea să omoare pe altcineva să facă acest lucru". "Avem nevoie de mai puţine arme în Statele Unite", a pledat Obama, subliniind că în ţară există "aproximativ câte o armă pentru fiecare bărbat, fiecare femeie şi fiecare copil" şi îndemnând presa să compare numărul victimelor americane ale terorismului cu cel al victimelor atacurilor cu arme de foc. "Avem un Congres care blochează în mod explicit simpla colectare de date despre armele de foc. Cum este posibil aşa ceva? Este o opţiune politică pe care ne-o exprimăm pentru a lăsa se întâmple acest tip de măcel în fiecare lună", a denunţat el. Preşedintele Statelor Unite a îndemnat Congresul să "să schimbe legile, să salveze vieţi şi să lase tinerii să poată să trăiască". "Nu este un lucru pe care să-l pot face singur", a subliniat el, după care a adăugat: "mă rog să nu fiu obligat să revin în faţa voastră, aici, până la sfârşitul preşedinţiei mele. Dar, din păcate, acest lucru se poate repeta".

“Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi spune că Zona Euro revine la creştere”, titrează The Wall Street Journal.

“Zona euro a devenit mult mai rezistentă, iar ritmul creşterii economice se îmbunătăţeşte, ceea ce arată că măsurile de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană au efecte benefice, a afirmat preşedintele BCE, Mario Draghi, în discursul pregătit pentru acceptarea premiului Global Citizen, acordat de organizaţia neguvernamentală 'Consiliul Atlantic al SUA. Zona euro a revenit la “o creştere sustenabilă, sub impulsul politicii noastre monetare”. Rezultatele reprezintă “veşti foarte bune pentru întreaga lume”, a apreciat şeful BCE, dând asigurări că instituţia este pregătită să adopte noi măsuri dacă scăderea ratei inflaţia va continua. Şi directorul general al FMI, Christine Lagarde, prezentă la evenimentul de la New York, a afirmat că Mario Draghi a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a susţine Europa şi a apăra stabilitatea monedei euro. În trecut, Mario Draghi a afirmat că BCE “va face tot posibilul pentru a apăra zona euro”, iar Christine Lagarde a apreciat că acestea au fost cuvintele cu cel mai mare succes în industria bancară. Lagarde se află, de asemenea, printre laureaţii premiului Global Citizen. “Progresele înregistrate în ultimii trei ani privind stabilizarea şi întărirea euro sunt reale. Economia zonei euro revine pe creştere. Drumul pe care trebuie să-l urmăm este evident. Şi nu ne vom opri până când uniunea monetară nu va fi finalizată”, a afirmat preşedintele BCE.”