"Organizaţia WikiLeaks a publicat o a doua serie de documente, între care o listă a contactelor presupuse a fi fost recuperate din căsuţa poştală electronică personală piratată a directorului CIA, John Brennan. Mailurile datează din perioada 2007 şi 2008 şi sunt provenite dintr-un cont personal neguvernamental. În acea perioadă, Brennan lucra în sectorul privat, după ce părăsise CIA unde activase între anii 1980-2005. El a fost apoi angajat al Casei Albe între anii 2009-2013, preluând ulterior conducerea Agenţiei Centrale de Informaţii. WikiLeaks nu a precizat numărul documentelor aflate în posesia sa, dar a comunicat că le va publica în valuri “în cursul zilelor următoare”. Cele trei fişiere făcute publice joi conţin recomandări datate 2008 asupra Afganistanului şi Pakistanului, adresate Comisiei de informaţii a Senatului american, precum şi contacte – adrese e-mail, conturi de mesagerie instantanee Messenger ale lui Brennan. Aceste contacte par a fi la prima vedere universitari, experţi din sectorul privat în materie de apărare şi informaţii, prieteni şi membri ai familiei sale, precum şi cel puţin un jurnalist. Unele sunt adrese guvernamentale, în special ale unor responsabili din Ministerului Apărării, Ministerul Securităţii Interne şi Aviaţia militară. Altele sunt ale unor personaje de rang înalt precum fostul consilier pentru securitate naţională Tom Donillon, cu o adresă a cabinetului său de avocatură sau actuala consilieră pentru securitate naţională Susan Rice, cu adresa guvernamentală pe care ea o utiliza în 2008, când făcea parte din echipa de tranziţie a preşedintelui Barack Obama. WikiLeaks publicase miercuri şase documente, între care adresele şi numerele de telefon ale familiei Brennan. CIA a denunţat “piratarea contului familiei Brennan, ceea ce reprezintă un delict” şi care a fost realizată cu “intenţii răuvoitoare”. Această publicare survine la câteva zile după ce un pirat informatic, care se prezenta drept un adolescent american, a declarat tabloidului New York Post că a penetrat adresa de e-mail personală a lui Brennan. FBI şi Secret Service – serviciul de protecţie a înaltelor personalităţi americane au deschis o anchetă după aceste afirmaţii. WikiLeaks nu a indicat sursa documentelor publicate”, mai citim în The Guardian.

“Spy vs. Spy: În interiorul legăturile uzate SUA – Israel”, titrează The Wall Street Journal.

“Neîncrederea s-a instalat între aliații care se spionează unii pe ceilalţi, după ce şi-au împărțit secrete referitoare la acordul nuclear al Iranului. Dar fiecare mai pastrează ceva. SUA a monitorizat îndeaproape bazele militare ale Israelului și a supravegheat comunicațiile secrete din 2012, temându-se că aliatul tradiţional ar putea încerca să lovească instalațiile nucleare puternic fortificate ale Iranului.”

„La audierile privind Benghazi, Hillary Clinton i-a lăsat pe ceilalţi să ţipe”, titrează The New York Times.

 „Hillary Clinton, fost şef al diplomaţiei americane,  a fost audiată timp de 11 ore în legătură cu atacurile mortale de la Benghazi în Libia în 2012, în care ambasadorul şi alţi trei americani au fost ucişi. Aparent fără a face paşi greşiţi, candidatul democrat pentru Casa Albă a răspuns întrebărilor comisiei de anchetă create de majoritatea republicană în Camera Reprezentanţilor. Hillary Clinton a fost interogată singură în faţa celor 12 membri ai comisiei controlate de republicanii ostili. Republicanii acuză administraţia lui Barack Obama şi pe Hillary Clinton de neglijenţă şi manipulare politică, înainte şi după atacuri. A fost pentru a doua oară când Hillary Clinton depune mărturie pe această temă. Dar spre deosebire de audierile din ianuarie 2013, ea nu a ridicat vocea joi, iar singurele altercaţii au avut loc între membrii republicani şi democraţi ai comisiei, aceştia din urmă denunţând înverşunarea conservatorilor de a o demola pe candidata la Casa Albă în scopuri politice.”

“Forțele speciale americane au desfăşurat o operațiune riscantă de salvare în Irak”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“Misiunea de salvare din Irak, sprijinită de Statele Unite şi care a condus la eliberarea a aproximativ 70 de prizonieri ai Statului Islamic s-a soldat cu moartea unui militar din cadrul forţelor speciale americane. “Misiunea a fost o "circumstanţă unică" şi nu o schimbare de tactică americană în război”, a declarat joi Pentagonul. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook a precizat într-un briefing că secretarul apărării Ash Carter a aprobat implicarea Statelor Unite în operaţiune pe baza autorităţii pe care o are în actualul conflict şi a notificat responsabilii securităţii naţionale de la Casa Alba înainte de a avea loc misiunea. El a adăugat că forţele speciale americane au furnizat elicoptere pentru misiune şi au trimis unele trupe pentru a fi alături de combatanţii kurzi Peshmerga care au condus raidul. În afară de uciderea militarului american, mai mulţi combatanţi Peshmerga au fost răniţi, a mai precizat purtătorul de cuvânt. Canalul CNN a anunţat de asemenea că operaţiunea, care a avut loc la Hawija, în nordul Irakului, a permis eliberarea a 70 de ostatici din mâinile grupării jihadiste Statul Islamic.”

“Depăşită de situaţia afluxului de imigranţi, Slovenia cere ajutorul UE”, Le Monde.

“Slovenia cheltuieşte 770.000 euro pe zi pentru gestionarea afluxului de refugiaţi, a declarat ministrul de interne sloven, Vesna Gyorkos Znidar. “Potrivit calculelor noastre, costul zilnic legat de criza imigranţilor se ridică la 770.000 euro, iar în şase luni va ajunge la 140 de milioane”, a afirmat oficialul sloven, după o întrevedere cu comisarul UE pentru Migraţie şi Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, la Ljubljana. Aceasta include totul, de la corturi, paturi, echipament sanitar, încălzire, apă, hrană şi produse pentru îngrijirea sănătăţii destinate refugiaţilor, până la echipament pentru poliţie şi vehicule pentru a transporta imigranţii la centrele de primire, a adăugat Vesna Gyorkos Znidar. Slovenia a înregistrat 12.600 de imigranţi în ultimele 24 de ore şi 43.000 de persoane în ultimele cinci zile, a spus ea, cerând ca graniţele externe europene în Grecia şi Croaţia să fie mai bine controlate. Totodată, ministrul sloven a apreciat că imigranţii sosesc în Grecia într-un mod complet necontrolat.”