“Investitorii greci se aşteaptă la o zi de tranzacționare tumultoasă după ce piața de valori din Atena se redeschide luni, după cinci săptămâni. Reluarea tranzacționării pachetelor de acţiuni greceşti este cel mai recent pas în direcţia normalizării economice după ce prim-ministrul Alexis Tsipras a ajuns la un acord cu creditorii țării în privinţa unui pachet de ajutor în valoare de 86 de miliarde de euro în cadrul celui de-al treilea plan de salvare. Oamenii de afaceri greci au aratat duminica ca se asteapta ca ziua de luni sa fie una de pierderi masive. O combinatie intre tranzactionarile controlate, ingrijorarile cu privire la viitor şi agravarea economiei Greciei ar putea duce lunu la o scaderea cu 2% sau mai mult a Indexului General al Atenei, arata traderii. Bursa se va deschide, luni dimineata, pentru prima data de la 26 iunie. Bursa a fost închisă chiar înainte de impunerea controalelor asupra capitalului pentru a stopa plecarea euro din ţară. Acesta a fost rezultatul esecului de Greciei si al creditorilor sai, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International,  de a ajunge la un acord care sa aduca in economia Greciei bani contra reformelor. De atunci, s-a ajuns la un acord, insa punerea sa in aplicare se poate dovedi dificila iar luptele politice de la Atena asupra regulilor bailoutului ar putea duce la elegeri parlamentare anticipate. Economia Greciei a inceput, de asemenea, sa piarda castigurile obtinute inainte ca Alexis Tsipras sa fie ales la conducerea guvernului pe o platforma anti-austeritate. Comisia Europeana estimeaza ca Grecia va cadea inapoi in recesiune in 2015, urmand o contractate intre 2 si 4%, in conditiile in care abia a iesit dintr-o recesiune de sase ani, mai citim în The Guardian.”

“8500 de pompieri luptă cu 21 de incendii în California”, scrie Le Monde.

“Mii de pompieri luptau duminică împotriva a cel puţin 20 de incendii în California, afectată de cea mai gravă secetă din istoria sa. "De joi seara, mii de trăsnete au declanşat câteva sute de mici incendii", a indicat Calfire, organism de prevenire a incendiior în California. Circa 8.500 de pompieri combăteau duminică 21 de vaste incendii, risipite în acest stat de pe coasta de vest a SUA. Peste 6.000 de locuitori au fost evacuaţi în zonele de intervenţie a Calfire. Pompierii californieni au primit ajutorul pompierilor din alte state americane, precum Nevada şi Colorado. Garda Naţională din California a fost de asemenea mobilizată. În unul din incendii, botezat Rocky Fire, au ars aproape 186 km2 de miercuri după-amiază şi distruse 24 de case. Doar pentru stingerea lui au fost mobilizaţi aproape 2.000 de pompieri, 180 de autospeciale, patru avioane şi 19 elicoptere. În noaptea de sâmbătă spre duminică, el a distrus încă aproximativ 80 km2. Aproape 12.000 de persoane şi 5.200 de locuinţe au fost evacuate. În total, 21 de incendii distruseseră până duminică aproximativ 500 km2 de teren. Originea acestui incendiu şi a multor altora constituie obiectul unei anchete a poliţiei. Potrivit unui purtător de cuvânt al Calfire, 95% din incendiile înregistrate în California sunt provocate de om, fie din imprudenţă sau fie de un aparat electric, precum o secerătoare de gazon care produce scântei.”

“Joe Biden vs. Hillary Clinton – candidatură pe patul de moarte”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

“Panică la în tabăra democraţilor: Hillary Clinton se prăbuşeşte în sondaje. În aceste condiţii se caută un candidat mai bun pentru Casa Albă şi apare în joc un nume nou vicepresedintele Joe Biden.”

„HSBC vinde afacerea din Brazilia către Banco Bradesco pentru 5,2 miliarde de dolari”, titrează The Wall Street Journal. „HSBC Holdings PLC au anunţat luni că îşi va vinde afacerea din Brazilia către Banco Bradesco SA pentru suma de 5.2 miliarde de dolari, în cadrul operaţiunilor menite să revigoreze grupul bancar britanic şi în idea creşterii profiturilor.”

“Pregătiţi-vă pentru o săptămână plină pentru economia americană”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“Este vorba despre date economice. În timp ce Federal Reserve pregătește lumea pentru o politică monetară strictă prin creșterea rata dobânzii, continuă să reitereze faptul că înăsprirea va depinde de datele economice primite, nu de un program fix. Săptămâna trecută, au existat rapoarte dezamăgitoare privind salariile, prețurile și încrederea consumatorilor. Și în timp ce am luat la cunoştină despre faptul că PIB-ul este în creștere din nou, revizuirea rapoarte privind Produsul Intern Brut anterioare nu a fost grozavă.”