Seceta actuală s-a întins pe o suprafaţă aproape dublă faţă cea afectată în momentul în care a avut loc Marea Foamete din anii '50. Unele studii ajung şi mai departe. Cercetătorii de la Universitate Minnesota şi Institutul Oceanografic Woods Hole spun că seceta din California este cea mai mare din ultimii 1200 de ani.

„Cercuri urăte şi maroni, care arată locul unde cândva ajungeau valurile şi se izbeau de ţărm. Docuri uscate amplasate pe pământ deshidratat. Ambarcaţiuni lăsate în derivă", aşa este descris de analişti modul în care arată în aceste momente California.

Nici Europa nu a scăpat de secetă

Chiar dacă Europa nu se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi California, seceta s-a resimţit în mai multe ţări din această regiune. Drept urmare preţurile cerealelor au crescut, în ultima perioadă.

Citiţi mai multe aici despre preţurile cerealelor aici

În România, seceta a afectat culturile de cereale. Astfel, fermierii se aşteaptă, în acest an, la producţii cu 30% mai mici decât în 2014. Dacă grâul a mai prins o perioadă de ploi, culturile de porumb par a fi afectate cel mai mult deoarece ele nu au avut parte de precipitaţii care să le aducă umiditatea necesară dezvoltării în condiţii optime.

Aşadar, fermierii nu vând culturile recoltate (grâu,orz şi rapiţă) deoarece aştept creşteri în ceea ce priveşte preţul. Dacă în 2014 grâul se vindea cu 70-75 de bani pe kilogram, în acest moment preţurile au ajuns la 80 de bani pe kilogram.

ROMÂNIA

Olt: Seceta se accentuează; culturile de porumb şi floarea soarelui, cele mai afectate

Seceta s-a accentuat în ultimele zile în judeţul Olt, cele mai afectate fiind culturile de porumb şi floarea-soarelui, potrivit şefului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Dan Bărăgan. El a menţionat că este afectat şi sectorul legumicol, deoarece temperaturile foarte ridicate şi lipsa precipitaţiilor au accentuat ritmul de coacere al legumelor.

Bărăgan a afirmat că seceta este puternică în stratul de sol de până la 50 de centimetri şi moderată în stratul de sol până la 100 de centimetri şi în contextul căldurii excesive din ultimele trei săptămâni, plantele au început să se ofilească, li se răsucesc frunzele.

'Pe stratul de sol de la 0 la 100 de centimetri este secetă puternică şi secetă moderată. Până la 50 de centimetri nu mai este apă deloc. În ultimele trei săptămâni în judeţul Olt a fost foarte cald, zilele au fost caniculare şi a apărut fenomenul de ofilire şi răsucire a frunzelor. Cele mai afectate sunt floarea-soarelui şi porumbul şi există riscul, în lipsa unor precipitaţii în zilele următoare, ca recolta să fie foarte slabă, ca în 2007. Sunt probleme mari din cauza secetei. Este posibil ca producţiile la floarea-soarelui să fie sub 1.000 kilograme pe hectar', a spus directorul DAJ Olt.

Din cauză că o parte dintre culturile de floarea-soarelui şi porumb sunt deja vizibil afectate şi fermierii nu îşi vor putea acoperi costurile avute până acum, mai multe primării din judeţ au început să pregătească documentaţia pentru a solicita sprijin financiar pentru culturile agricole calamitate de secetă.

'Au început primăriile să facă demersuri pentru calamităţi în încercarea de a acoperi o parte din pagubele cauzate de seceta din această vară. Pentru fermieri este foarte dificil anul acesta, mai ales că vine după un an cu ploi în exces, cu inundaţii şi au avut costuri ridicate pentru a lucra terenurile toamna trecută şi în primăvară. Şi acum vor fi cheltuielile mari, se ară şi se pregăteşte terenul pentru toamnă foarte greu, pământul este prea uscat, întărit', a adăugat Dan Bărăgan.

El a menţionat că şi legumicultorii sunt afectaţi de secetă, pentru că au costuri mai mari pentru a iriga culturile şi preţurile legumelor sunt scăzute din cauza coacerii timpurii şi a ofertei prea mari.

'Legumele nu au preţ, oferta este foarte mare pentru că s-au copt mai devreme din cauza căldurii excesive. Pe de altă parte, deşi sunt prea multe legume pe piaţă şi la preţuri mici, costurile legumicultorilor cresc, trebuie să irige mai mult', a mai spus şeful DAJ Olt.

Vaslui: Pagube însemnate pentru agricultori, peste 48.000 de hectare afectate de secetă

Conducerea Direcţiei Judeţene de Agricultură (DJA) Vaslui a declarat vineri că judeţul se confruntă cu o secetă puternică, ce a afectat peste 48.000 de hectare de teren agricol.

Potrivit directorului DJA Vaslui, Gigel Crudu, pagubele cele mai mari sunt la culturile de grâu – pe o suprafaţă de 30.000 de hectare, porumb – pe 7.500 de hectare şi floarea soarelui – pe 7.400 de hectare, însă de suferit au avut şi culturile de orz, orzoaică, rapiţă, muştar, viţă-de-vie, soia, legume, livezi sau păşuni. Datele privind efectele secetei au fost centralizate în peste 80 la sută dintre comunele judeţului.

'Acţiunea de centralizare a informaţiilor continuă, având în vedere că la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, constatarea şi evaluarea pierderilor este în continuare în desfăşurare. În urma calculelor rezultă un nivel estimativ al pierderilor de aproximativ 760 de lei pe hectar, ceea ce înseamnă la cele peste 48.000 de hectare afectate, pierderi de aproximativ 37.000.000 de lei. Situaţia este una dificilă pentru producătorii agricoli', a declarat directorul DJA Vaslui, Gigel Crudu.

La nivelul judeţului Vaslui, deficitul de apă din sol diferă foarte mult de la o zonă la alta şi se situează la valori de 100 – 150 de litri pe metrul pătrat.

'În unele zone din judeţ putem vorbi de o secetă severă, în timp ce în altele ne confruntăm cu o secetă moderată', a menţionat Crudu.

Directorul DJA a subliniat că în cazul în care în perioada următoare se vor înregistra precipitaţii semnificative, şanse mai au culturile de primăvară, în special cele de porumb şi floarea soarelui semănate mai târziu. De asemenea, ploile ar mai putea influenţa pozitiv culturile de sfeclă de zahăr, livezi, vii şi păşuni.

Galaţi: Seceta a afectat peste 228.000 hectare şi a produs pagube de peste 361 milioane lei

Seceta a produs fermierilor gălăţeni pagube de peste 361 milioane lei, fiind afectate, în diverse grade, peste 228.000 hectare, se arată într-o situaţie centralizată la nivelul Prefecturii judeţului Galaţi.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Agricultură şi pentru Dezvoltare Rurală Galaţi, suprafaţa arabilă din judeţul Galaţi este de 289.000 ha, peste 80% din aceasta fiind afectată de secetă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea, în total, seceta a afectat 228.702,55 hectare de culturi, provocând o valoare a pagubelor estimată la 361.117.560 lei. Cele mai mari suprafeţe afectate de secetă sunt: porumb – 75.780 ha (pabugă estimată – 124.184.400 lei), floarea soarelui – 45.235 ha (paguba estimată – 73.060.970 lei), păşuni – 16.869 ha (pagubă de 13.278.090 lei), viţă de vie – 8.588 ha (cu o valoare a pagubelor de 13.278.090 lei), orzoaică – 5.142 ha (valoarea pagubei fiind de 6.688.700 lei), orz – 5038 ha (valoare estimată a pagubelor de 7.272.542 lei), lucernă – 5.158 ha (valoare pagube 9.589.879 lei) şi rapiţă- 4.489 ha (cu o valoare a pagubei de 7.713.256 lei).

De asemenea, au fost afectate şi alte culturi, dar pe suprafeţe mai mici, se mai arată în raportul centralizat la Prefectura Galaţi. Astfel, au fost afectate de secetă plante de nutreţ – 3.026 ha (pagubă de 5.619.820 lei ), soia – 1.128 ha (pagubă de 1.535.500 lei), coriandu – 1.015 ha (pagubă de 1.039.700 lei) , pepeni – 900 ha (pagubă de 3.656.180 lei), mazăre – 883 ha (pagubă de 1.207.626 lei) sau livezi – 366 ha (valoare pagube 5.362.060 lei).

'Toată situaţia cu terenurile afectate de secetă dar şi valoarea estimată a pagubelor a fost transmisă Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar cu datele centralizate la nivel naţional se va solicita asistenţă financiară din partea Uniunii Europene', a declarat, joi, Petrica Paţilea.

Botoşani: Şeful ISU cere primarilor să se implice în asigurarea apei pentru animale

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), colonel Radu Anton, a făcut, joi, un apel către primarii din judeţul Botoşani să se implice în soluţionarea problemelor apărute ca urmare a secetei prelungite.

El a cerut aleşilor locali să caute soluţii pentru transportul apei necesare pentru adăparea animalelor, în condiţiile în care, pe fondul creşterii numărului de solicitări, ISU ar putea ajunge în situaţia de a nu mai putea răspunde tuturor cererilor.

'În condiţiile în care seceta continuă, dimensiunea acestor transporturi va creşte şi vom ajunge în imposibilitatea de a răspunde tuturor solicitărilor', a afirmat Anton.

Şeful ISU Botoşani a declarat că, până în prezent, a dat curs tuturor solicitărilor de transport apă venite din partea administraţiilor locale, însă susţine că eforturile pompierilor sunt foarte mari, atât din punct de vedere material, cât şi din punct de vedere al resurselor umane.

'Cred că este de bun simţ să intervenim pentru absolut orice colectivitate care ne solicită o dată, de două ori, de trei ori, dar nu vrem să devenim serviciu de deservire transport apă. Este şi o obligaţie a primăriilor să se gospodărească. Pot găsi nişte bazine pe care să le pună pe o platformă', a adăugat Anton.

Seceta a secat în Botoşani sute de fântâni, dar şi adăpători pentru animale, iar pentru a avea cu ce asigura apa la animale fermierii au cerut sprijinul pompierilor.

Iaşi: Peste 38.000 de hectare de culturi agricole sunt afectate de secetă şi grindină

Peste 33.000 de hectare de culturi agricole din judeţul Iaşi au fost afectate de secetă, alte 5.100 de hectare de teren agricol fiind afectate de grindină şi ploile abundente.

Subprefectul Răzvan Bogdan Abălaşi a precizat că, potrivit statisticilor, în judeţul Iaşi din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei de precipitaţii cele mai afectate culturi au fost cele de grâu, peste 10.000 de hectare. Afectate au fost şi 8.700 hectare de culturi de porumb, 8.300 hectare culturi de floarea soarelui.

'La nivelul judeţului Iaşi sunt afectate 42 de unităţi administrativ teritoriale, care însumează peste 33.000 de hectare de culturi agricole. Cele mai afectate comune sunt Movileni, Gropnoţa, Ţibăneşti şi Deleni. Fiecare localitate are peste 2.000 de hectare afectate de secetă, în proporţie de 30 până la 100 la sută', a declarat pentru AGERPRES subprefectul Abălaşi.

În ceea ce priveşte culturile calamitate de aversele puternice de ploaie şi de grindină, reprezentantul guvernului în teritoriu susţine că au fost afectate peste 5.100 de hectare de teren agricol, din care peste 1.900 hectare sunt culturi de porumb, 1.400 hectare cultura de grâu şi 788 hectare cultură de floarea soarelui.

'Situaţia se referă la 13 unităţi administrativ teritoriale. Cele mai afectate de grindină sunt localităţile Româneşti, Leţcani şi Dumeşti', a spus subprefectul Abălaşi.

Conform acestuia, a fost trimisă o informare Guvernului, pentru eventuale alocări financiare.