“Un virus informatic a fost folosit pentru spionarea negocierilor privind dosarul nuclear iranian, principala bănuială îndreptându-se către Israel, a anunţat societatea rusă Kaspersky Lab. Această companie de securitate cibernetică a descoperit în propria sa reţea internă virusul denumit “Duqu”, ce ar fi fost folosit începând de anul trecut pentru spionarea respectivelor negocieri. Virusul “Duqu”, despre care se credea că a fost neutralizat încă din anul 2012, este un program informatic sofisticat folosit în operaţiuni de spionaj şi asemănător cu virusul “Stuxnet”, considerat de mulţi experţi ca fiind creat de Israel sau de SUA. “Analiza noastră tehnică indică faptul că noile atacuri includ o versiune actualizată a virusului Duqu din anul 2011, văzut de mulţi experţi drept fratele vitreg al lui Stuxnet”, explică societatea Kaspersky. Virusul Stuxnet a fost folosit în toamna anului 2010 în atacul asupra sistemelor informatice ale programului nuclear iranian, în special a celor legate de centrifuge, obiectivul atacului fiind încetinirea dezvoltării acestui program. Compania Kaspersky subliniază că noul virus Duqu este foarte greu de detectat, întrucât el nu schimbă niciunul dintre reglajele calculatoarelor sau ale reţelelor informatice atacate. De asemenea, virusul ar mai fost folosit şi pentru spionarea oficialilor care au participat la manifestările dedicate împlinirii a şapte decenii de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Wall Street Journal a relatat înainte de societatea Kasperski despre folosirea unui astfel de virus de către Israel pentru spionarea negocierilor privind dosarul nuclear iranian.”

“Negocierile privind programul nuclear iranian spionate de un program informatic”, scrie Le Monde.

“Eugene Kaspersky are un obicei de a anunța vești proaste. Șeful companiei ruse cu același nume, lider mondial in securitate IT, relevă frecvent vulnerabilitati sau spyware. El a venit miercuri la o conferinţă de presă la Londra pentru un exercițiu mai neobișnuit: el a dezvăluit un atac care a vizat propria sa afacere. Totul a început pe computer al unui angajat al companiei, care este în Asia, în această primăvară. Experții companiei au localizat un program de funcționare neobișnuit. Ei își dau seama curând că virusul se ascunde în sistemele lor de aproape un an. După o analiză suplimentară, își dau seama că nu sunt singurii care au fost infectaţi cu acest program. Malware-ul a fost găsit în sistemele a o sută de entități aflate în țările occidentale, Orientul Mijlociu și Asia. Symantec, concurentul lui Kaspersky ar putea analiza, de asemenea, programul, precizând că virusul a fost reperat în cadrul companiilor europene din sectorul telecom, o companie de telefonie din Africa de Nord și un producător de electronice din Asia de Sud-Est.”

“Hackerii au obţinut numele chinezilor cu legături în guvernul Statelor Unite”, citim în publicaţia The New York Times.

“Anchetatorii spun că hackerii chinezi care au atacat bazele de date ale Oficiului de gestionare a personalului ar putea fi obținut numele rudelor din China, ale prietenilor și asociaților diplomaților americani și a altor oficiali guvernamentali, informații care ar putea fi folosite de Beijing pentru șantaj sau represalii. Angajaţii federali care manipulează informații din domeniul securității naționale au fost solicitaţi pentru a lista o parte sau toate contactele lor cu străini, în funcție de agenție, în ideea ce de a clarifica situaţia creată. Anchetatorii spun că hackerii au obținul multe liste și încearcă să determine cât de multe dintre aceste mii de nume au fost compromise. Guvernul Statelor Unite a anunţat că a detectat piratarea informatică a datelor personale aparţinând unui număr de patru milioane de angajaţi federali care, potrivit Washington Post, ar fi fost comisă de chinezi. Această "intruziune cibernetică" a fost detectată în aprilie 2015 de Office of Personnel Management OPM, care colectează informaţiile angajaţilor federali, gestionează personalul guvernului şi atribuie acreditările membrilor săi. Ea ar fi fost comisă în decembrie de hackeri chinezi, potrivit Washington Post, care a aflat de la responsabili americani sub acoperirea anonimatului. Aceasta ar fi a doua piraterie informatică majoră vizând această agenţie comisă de China.”

Disputa datoriilor Greciei: Un nou summit, același rezultat”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.

“Cancelarul Angela Merkel, președintele francez Hollande și prim-ministrul grec Tsipras au studiat toată noaptea o cale de ieșire din litigiului datoriei – aparent din nou în zadar. Între timp, Standard and Poor’s şi reduce şi mai mult ratingul Greciei.”

“Programul de salvare a Greciei: Pieţele sunt supratensionate în urma zvonurilor privind compromisul german”, scrie The Guardian, în pagina electronică.

“Piețele bursiere au crescut miercuri, după rapoartele privind o propunere germană care prevede ca Greciei să primească o perfuzie de împrumuturi în schimbul unui program de reformă. Schimbarea de poziţie a Germaniei față de Atena a fost aplaudată de investitorii dornici de să vadă o salvare durabilă a țării lovite de datorii, după mai mult de patru luni de dispute. Conform rapoartelor, cancelarul Angela Merkel este pregătită să accepte un program de reformă mult mai redus pentru a salva un acord cu Grecia și pentru a preveni o ieșire a Atenei din zona euro.”