Revizuindu-si atitudinea fata de concursul de admitere, ministerul, la propunerea Consiliului National al Rectorilor, a considerat de cuviinta sa recomande totusi sustinerea cel putin a unui test pentru evaluarea candidatilor.
Aceasta dupa aproape patru ani de zile de cand examenul de admitere fusese eliminat din orice prevedere legislativa. Universitatile au fost libere sa decida, in functie de strategiile proprii sau de comoditate, daca are sau nu are rost sa evalueze candidatii. Admisii exclusiv pe baza mediei de bacalaureat par sa fi dezamagit asteptarile. „Facultati precum Fizica, Chimia, unele sectii din Politehnica sau Agronomie au inregistrat efecte negative in calitatea invatamantului. Rectorii au observat ca foarte multi ajung in facultate fara sa aiba inclinatii catre domeniul respectiv sau capacitatea de a-l studia. Acest lucru s-a reflectat in numarul mare de abandonuri din anul I”, afirma Ioan Ianos, director general al Directiei pentru invatamant universitar din cadrul MEC. Se dorea instituirea unui sistem occidental prin eliminarea concursului de intrare in facultate. Constatand ca este prea devreme, ministerul accepta acum trista realitate a subiectivismului evaluarii performantelor la bacalaureat. Pregatirea neomogena a candidatilor provenind din orase diferite, diferentele intre comisiile de corectura, fac examenul de bacalaureat prea putin relevant pentru capacitatea absolventilor de a urma o facultate.
Abandonarea cursurilor trebuie declarata
Criteriile generale ale admiterii in facultati din acest an mai difera si prin facilitatile oferite olimpicilor cu rezultate deosebite. Potrivit noului ordin, ei vor putea urma si a doua specializare in invatamantul de stat, pe locurile finantate de la buget. Nu a fost inca decis daca metodologia specifica va fi reglementata in linii generale, la nivel de minister, sau de catre fiecare institutie de invatamant superior.
„In afara de aceste modificari de fond, exista si doua noi chestiuni de amanunt in prezentul ordin. Candidatul va trebui, incepand cu acest an, sa declare, la admitere, daca a mai fost inscris pe locuri fara taxa, fie chiar si pentru un an sau doi. S-a intamplat deseori ca persoane ce au abandonat o facultate sa se inscrie la alta, fara sa declare ca au mai fost studenti la stat. Asta inseamna ca statul ii sustine financiar cu un an sau doi peste durata normala, in mod nejustificat”, ne spune Ioan Ianos.
Tot din acest an, candidatii ce depun contestatii in urma afisarii rezultatelor vor trebui sa se multumeasca cu verdictul comisiilor de corectura din universitati. Nu se mai accepta depunerea contestatiilor la minister. „Practic, ordinul emis in aceasta luna intareste autonomia universitara in privinta organizarii admiterii”, adauga Ianos. Institutiile de invatamant superior sunt responsabile aproape integral de organizarea concursului de admitere. Ele trebuie sa respecte conditiile foarte generale ale ministerului, dar autonomia lor este mai mare decat in trecut, ele stabilindu-si regulamente proprii.