Sa iti para bine ca statul reduce taxele e ca si cum te-ai bucura ca primesti rest dupa ce ai fost furat. Cine a scos aceasta vorba de duh s-a gandit cat de putin primeste inapoi pentru banii dati autoritatilor. Ne-am obisnuit atat de bine cu taxele, incat nici nu ne mai gandim pentru ce le platim. Am uitat contractul social initial. Americanii fac sondaje in care intreaba cetatenii pentru ce ar vrea sa le fie cheltuiti banii. Cand v-a intrebat cineva ultima oara acelasi lucru? Decideti doar la alegeri, cand puneti stampila pe partidul care va promite ce vreti. Teoretic.

Pana nu de mult, banii platiti pentru sanatate sau somaj ajungeau in alte gauri bugetare. Doar si pensiile trebuie platite de undeva, nu? Mai nou, ne bucuram ca scad contributiile sociale. Intr-un fel, e bine. Ne fura mai putin. Cine sta sa mai calculeze ca plateste pentru sanatate sau somaj un procentaj din salariu, cu atat mai mult cu cat castiga mai bine, dar primeste inapoi la fel de putin ca si vecinul care nu a contribuit cu mai nimic? Socialism in plina guvernare liberala. Inainte de alegeri, ni se promitea plafonarea bazei de calcul a contributiilor sociale la cateva salarii medii. Acum, guvernantii se mai gandesc.


Amintindu-si ca sunt liberali, pregatesc totusi terenul asigurarilor private de sanatate. Nu insa oricum. Vrei sa dai din banii tai pentru o asigurare privata? Foarte bine. Dar numai pentru a primi servicii medicale pe care asigurarea “la stat” nu le ofera in pachetul de baza. Ca si cand la spital obtii, fara probleme, ce ai dreptul. Gandire de oficial roman: daca o clinica va deconta si la stat serviciile pentru care a fost odata platita de asiguratorul privat? Fara asigurari private o va face oricum. Daca o singura clinica ar fi “cinstita” si ar deconta doar polita privata, sistemul public tot ar scuti niste bani.


Motivul pentru care dam statului bani este si mai ignorat in cazul accizelor. Cand ai vicii, mai comentezi? N-ar fi rau, pentru ca taxa pe viciu (tutun, alcool), poluare (carburanti) sau lux (blanuri etc.) ar trebui sa se intoarca in sistemul de sanatate, in programe de protectie a mediului sau, moft, nu-i asa, pentru protejarea animalelor. Cum asta nu se intampla, pentru toate acestea se inventeaza alte taxe.