Miercurea trecuta a intrat in vigoare noua procedura privind incheierea tranzactiilor cross la Bursa de Valori. Tranzactiile cross (sau incrucisate) sunt cele incheiate intre clientii aceleiasi societati de brokeraj sau, altfel spus, cele in care atat ordinul de cumparare, cat si ordinul de vanzare sunt introduse de acelasi broker.
Modificarea de fond adusa de noua reglementare este stabilirea unui timp minim pentru executarea unei tranzactii cross. Astfel, din momentul in care introduce un ordin in piata, brokerul trebuie sa astepte cel putin cinci minute pana la lansarea ordinului complementar care duce la incheierea tranzactiei.
Ceilalti brokeri din piata au deci, un ragaz suficient pentru a reactiona, incheind tranzactia, in cazul in care le convin caracteristicile ordinului lansat. Daca nimeni nu este interesat, atunci brokerul care a introdus ordinul executa linistit cross-ul.

Adriana Tanasoiu, directorul general adjunct al Bursei, afirma ca efectul principal al noii proceduri va fi largirea accesului investitorilor la actiunile cu lichiditate scazuta: „Nu de putine ori s-a observat ca la societati care inregistrau tranzactii reduse, cross-urile aveau o pondere semnificativa. Investitorii observau ca se efectuasera tranzactii si reprosau brokerilor ca nu le-au executat ordinele sau ca le-au executat la preturi mai putin bune, fara sa stie ca datele pe care le citeau in sumarele zilnice ale tranzactiilor se refereau la cross-uri”.
Chiar daca la Bursa tranzactiile incrucisate au fost mult mai rare decit pe piata RASDAQ, au existat suspiciuni legate de unele cross-uri. Emil Ogica, analist la societatea de brokeraj Intercapital Invest, sustine ca au existat tranzactii cross care au influentat evident piata. Noua procedura de executare a tranzactiilor incrucisate va imbunatati procesul de formare a pretului, dar nu-l va duce la perfectiune. „Daca un broker are doua ordine pereche, din care unul cu un pret foarte tentant, bineinteles ca nu pe acesta il va introduce primul in piata, spune Emil Ogica. Cel dintai introdus in piata va fi ordinul care nu iese din anonimat, brokerul va astepta cele cinci minute regulamentare, dupa care va inchide tranzactia. Insa, chiar si asa, noua reglementare este mult mai buna decat cea veche”.