Reguli la bloc 2024. Din 1 februarie este interzisă închirierea în clădiri cu risc seismic 1

Reguli la bloc 2024. De la începutul lunii februarie, intră în vigoare legea care interzice închirierea apartamentelor aflate în clădiri marcate cu „bulină” de risc seismic.

Cu toate acestea, normele de aplicare încă nu au fost finalizate pentru această lege. Drept urmare, actul legislativ interzicerea închirierii în clădirile cu risc seismic 1 ar putea fi implementat abia începând din martie 2024.

În teorie, proprietarii care închiriază locuințe în clădiri cu astfel de deficiențe ar trebui să solicite chiriașilor să se mute. În caz contrar, ei sunt expuși riscului de a primi amenzi.

În practică, este puțin probabil să acționeze prompt. În special dacă nu au declarat contractele la autorități. Spațiile comerciale situate la parterul blocurilor cu „bulină” vor fi, de asemenea, afectate de această situație.

„Ne aflăm într-o zonă tipică pentru centrul Capitalei. Fondul construit se caracterizează prin clădiri construite undeva între anii 1920-1940”, a precizat Matei Sumbasa, inginer constructor.

Conform datelor oficiale, în întreaga Capitală există peste 400 de imobile care au fost supuse unei expertize cu privire la risc seismic 1. Cu toate acestea, în realitate, numărul acestora este semnificativ mai ridicat. Cu o concentrare majoră pe arterele Calea Victoriei și Magheru.

„Noi am primit aprobare recent, anul trecut de la primărie. Se va începe reconsolidarea și deja la noi s-au mutat deja 2 vecini.

Ne pregătim să ne mutăm pentru că ne vor redistribui în alte părți”, a declarat o persoană care s-a confruntat cu un astfel de caz, pentru Știrile Pro TV.

Puteți consulta clădirile cu risc seismic din București, AICI. 

bloc
Bloc în România / SURSA FOTO: Dreamstime

Legea îi va afecta și pe cei care închiriază cu ziua/cu noaptea, dar și spațiile comerciale

Matei Sumbasa, inginer constructor, susține că vor fi afectați și proprietarii care își închiriază apartamentele cu ziua, turiștilor din afara Capitalei.

„Evident această prevedere are impact și asupra închirierilor cu ziua, cu noaptea pe platformele comerciale știute. În cazul acestor închirieri de 2-3 zile, pentru turiști care nu sunt din București.

Cineva face bani din această operațiune fără să informeze pe clienții lor despre faptul că dacă vine un cutremur major cât ei stau acolo blocul ar putea să se prăbuşească”, a adăugat Matei Sumbasa, inginer constructor.

Spațiile comerciale cu o suprafață de peste 200 de metri pătrați, situate în clădiri cu „bulină” de risc seismic, vor fi, de asemenea, afectate de această măsură.

Proprietarii acestor tipuri de spații, indiferent dacă sunt apartamente sau spații comerciale, care nu respectă prevederile legale, se expun riscului de a primi amenzi. Ele vor veni în cuantumuri cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

În schimb, normele de aplicare vor fi disponibile abia în luna martie. Mai precis, la 90 de zile de la momentul în care legea a intrat în vigoare.

Drept urmare, până în acest moment, există multe neclarități.

Procesul de verificare a clădirilor rămâne ambiguu. În prezent, în situația în care nu există contracte de închiriere declarate la ANAF, autoritățile se sprijină pe informațiile oferite de vecini și de asociațiile de proprietari pentru a iniția reclamații.

„Nivelul de rezistență al acelei clădiri este undeva între 25-30% din total nivel de rezistență pe care ar trebui să îl aibă clădirea, adică din 100%.

În cazul unui cutremur major, riscul de prăbușire este foarte mare, spre iminent”, este de părere Răzvan Munteanu, Directorul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, potrivit sursei citate.

În luna martie 2024, Administrația Municipală de Consolidări va demara primele evaluări vizuale rapide în București.

Cu siguranță, în ultimele trei decenii, s-a discutat extensiv despre situația clădirilor. Cu toate astea, au fost consolidate doar aproximativ 100 dintre cele considerate de risc seismic major.