Cheltuielile oficiale ale suveranei britanice, plătite din fonduri publice, au scăzut cu 5,3 %, ajungând la 32,1 milioane de lire sterline (35,6 milioane de euro), în anul fiscal 2010-2011, încheiat în aprilie, potrivit calculelor Casei Regale.

”Regina ţine într-adevăr ca Royal Household să continue reducerea cheltuielilor sale, în conformitate cu reducerea cheltuielilor publice”, a declarat Alan Reid, unul din responsabilii cu finanţele suveranei britanice.

”În ultimii cinci ani, cheltuielile oficiale ale Reginei au fost reduse cu 19%, fără inflaţie”, a subliniat Reid.

”Cura de austeritate” va trebui să continue pe termen lung, deoarece deputaţii au adoptat săptămâna trecută o reducere istorică cu 9% a fondurilor publice acordate familiei regale până în 2015.

Monarhia trebuie să primească din partea statului britanic 35 milioane de lire sterline (39 milioane de euro) în 2014-2015, pentru a acoperi activităţile sale publice. Statul va controla utilizarea acestor subsidii. Proiectul de lege trebuie să fie aprobat şi de Camera superioară a Parlamentului britanic. El se înscrie în cadrul programului de austeritate decretat de guvernul aflat la putere din mai 2010, care vizează eliminarea, aproape în totalitate, până în 2015, a deficitului public.

Fiul cel mare ale Reginei Elisabeta, Prinţul Charles, i-a costat în schimb pe contribuabili anul trecut mai mult cu circa 18 %, au anunţat săptămâna trecută serviciile sale.

Subsidiile publice acordate Prinţului Charles, moştenitorul Coroanei britanice, au crescut cu 17,9 %, ajungând la 1,96 milioane de lire sterline (2,2 milioane de euro) în 2010/2011 (an încheiat la sfârşitul lui martie), în raport cu 2009/2010, în principal din cauza călătoriilor sale oficiale pe termen lung.
SURSA: Agerpres