Atitudinea lui Şova reiese din declaraţia dată de celălalt inculpat din dosar, directorul CET Govora, Mihai Bălan.

'Inculpatul Bălan Mihai a refuzat să încheie contracte de asistenţă juridică cu această casă de avocatură motivat de faptul că la nivelul CET Govora se cunoştea că Şova Dan-Coman controlează societatea de avocaţi, condiţii în care ar fi fost evident că încheierea unor asemenea contracte de asistenţă juridică ar fi urmărit interesul inculpatului Şova Dan-Coman. Declaraţia inculpatului Bălan Mihai în ceea ce priveşte aspectele relative la discuţiile purtate cu inculpatul Şova Dan-Coman în legătură cu încheierea contractelor de asistenţă juridică, în sensul ca Şova Dan-Coman a urlat efectiv atunci când i s-a refuzat încheierea contractelor, relevă ascendentul acestuia faţă de funcţionarul public şi dispreţul faţă de atribuţiile acestuia de serviciu', se arată în referatul DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în aceeaşi perioadă (toamna anului 2011 – n.r.), Şova ar fi intervenit şi pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, pentru ca acesta să-l determine pe directorul CET Govora să încheie contractul cu casa de avocatură.

Respectivul contract a fost în cele din urmă încheiat în condiţiile cerute de Dan Şova, în ciuda obiecţiilor coordonatorului Departamentului juridic de la CET Govora.

'(…), în calitate de coordonator al Departamentului juridic al CET, a precizat că nu se justifică în niciun fel încheierea unui contract de asistenţă juridică şi cu atât mai puţin un contract cu o valoare de 10.000 de euro/lună, în condiţiile în care în cadrul CET Govora funcţionau la acea vreme şase jurişti, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi. Cu toate acestea, (…) a făcut obiecţiuni doar în privinţa valorii prea oneroase a contractului şi a transmis societăţii de avocaţi (…) că valoarea viitorului contract trebuie să fie stabilită în raport de numărul dosarelor repartizate cu un onorariu de 1.000 euro pentru fiecare dosar, cunoscând că poate să repartizeze societăţii de avocaţi un număr de patru sau cinci dosare', se precizează în referat.

Obiecţia a fost transmisă casei de avocatură şi directorului Mihai Bălan, însă a fost ignorată, iar contractul a fost semnat pe 5 decembrie 2011.

'Se observă astfel că atât acordul de voinţă, element esenţial al oricărei convenţii, al reprezentantului CET Govora, inculpatul Mihai Bălan, cât şi conţinutul şi clauzele contractului au fost efectiv dictate de inculpatul Şova Dan-Coman şi au fost la latitudinea exclusivă a acestuia', se mai arată în referatul DNA.

Senatorul Dan Şova a fost adus vineri la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă cererea DNA privind arestarea preventivă pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă în legătură cu un contract de asistenţă juridică de la CET Govora.

Dan Şova şi-a petrecut noaptea în arestul Poliţiei Capitalei, după ce a fost reţinut joi de procurori pentru 24 de ore.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al CET Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.AGERPRES