Potrivit acționarului majoritar al BCR, redresarea economică depinde și de utilizarea eficientă a granturilor din Fondul de redresare al UE.

“Redresarea economică din regiunea în care operează grupul bancar depinde de o rată ridicată de vaccinare. Un alt factor cheie pentru redresarea economică a regiunii: utilizarea eficientă a granturilor din Fondul de redresare al UE, guvernele fiind încurajate să ţintească planuri ambiţioase şi de calitate”, arată Erste Group.

Injecțiile care vor stimula economia

“Două injecţii vor stimula redresarea economiei. Una implică vaccinarea care imunizează oamenii, făcând astfel posibilă revenirea la normalitate. A doua constă în injecţii de capital din Fondul de redresare al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro. Această finanţare va cataliza un mare potenţial economic, în special în regiunea noastră. Toate ţările din regiunea noastră ar trebui să înregistreze o revenire economică în 2021, această creştere fiind vizibilă mai ales în a doua jumătate a anului. Mai mult, ne aşteptăm la o creştere economică solidă şi în 2022-2023, în condiţiile în care utilizarea fondurilor UE oferă un impuls suplimentar”, spune Bernd Spalt, CEO al Erste Group.

Erste Group speră ca imunizarea să fie atinsă la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al acestui an.

În 2021, creşterea economică este de aşteptat să fie mai pronunţată în Croaţia (+ 4,5%) şi Serbia (+ 5,0%).

Şi economiile Ungariei, României şi Slovaciei ar urma să crească cu peste 4%, urmate de Republica Cehă şi Austria, cu o creştere estimată de 3,3% şi respectiv 2,8%. Creşterea solidă ar urma să continue în 2022 în toate ţările din regiune, cu avansuri anuale ale PIB între 4% şi 5% şi o accelerare mai pronunţată a creşterii în Austria, Slovacia şi Republica Cehă.

Fondul de redresare al UE, joacă și el un rol cheie

„Sumele mari de bani pe care UE le pune la dispoziţie ar trebui să fie investite în proiecte ambiţioase, care urmăresc un obiectiv foarte clar”, notează Spalt.

Acesta susține că unele dintre programele naţionale, în special în Europa de Est, ar putea fi şi mai ambiţioase în abordare.

„Pentru a avea o viziune clară cu privire la priorităţile investiţionale trebuie doar să acordăm atenţie generaţiilor următoare în societăţile noastre: sustenabilitate, digitalizare şi educaţie”, atrage atenţia directorul general al Erste Group.

Situaţia tinerilor din regiune sa înrăutăţit, în general, ca urmare a pandemiei, pieţele muncii din Ungaria, Republica Cehă şi Serbia, în special, înregistrând o creştere bruscă a numărului de tineri care nu au un loc de muncă şi nu beneficiază de educaţie sau instruire.

„Ca bancă, angajator şi cetăţean corporativ, Erste este foarte implicat în problemele legate de transformarea sustenabilă a economiei. Creşterea viitoare trebuie să se bazeze în primul rând pe sustenabilitate. Pentru aceasta, economiile noastre trebuie să îşi consolideze infrastructura digitală şi să se asigure că forţa de muncă beneficiază de cele mai bune oferte educaţionale posibile”, a subliniat Bernd Spalt.

Contextul economic pozitiv din regiune s-a reflectat şi în rezultatele Erste Group din primul trimestru. Costurile de risc s-au situat în primul trimestru la 36 milioane de euro, în scădere cu 42% faţă de anul precedent. Coroborat cu revenirea rezultatului net din tranzacţionare şi din evaluarea activelor la valoarea justă în raport cu aceeaşi perioadă din 2020, costurile de risc mai scăzute au dus la creşterea semnificativă a profitului net cu 50,9%, până la 355 milioane de euro. Rata creditelor neperformante s-a situat la 2,6%, iar indicele capitalului comun de rang 1 (CET 1, final) a fost de 14% la finalul lunii martie a acestui an.