Conform bbc.co.uk, moneda fusese evaluată de specialişti la 2,5 milioane de dolari. Valoarea monedei este dată de raritatea ei, pentru că face parte dintr-o serie de cinci exemplare, realizată în 1912, ultimul an în care s-a mai folosit pentru piesele de cinci cenţi imaginea cu capul Statuii Libertăţii.

Moneda are însă imprimat ca an de emisiune 1913, când a fost introdus capul de bizon. Seria de cinci monede a fost turnată în Philadelphia, Pennsylvania, un muncitor numit Samuel Brown fiind cel care a modificat data, pentru a face o glumă. Despre existenţa acestei serii de monede s-a aflat în 1920, când Brown a scos-o la vânzare.

Seria de cinci monede a avut mai mulţi proprietari de-a lungul timpului, fiind separată în 1942. Un colecţionar din Carolina de Nord, George Walton, a cumpărat moneda scoasă la licitaţie joi, la începutul anilor 1940. El a murit într-un accident de maşină în 1962. Moneda a fost descoperită la locul accidentului de sora acestuia, Melva Givens, care a şi moştenit-o.

În 2003, moştenitorii acesteia au dus moneda la Târgul Internaţional al Asociaţiei Numismatice Americane din Baltimore, în cadrul căruia erau expuse celelalte patru monede, recuperate între timp, şi astfel moneda a fost autentificată.  De atunci, moneda a fost expusă la muzeul asociaţiei din Colorado.

Sursa: mediafax.ro