Profesorul în Sănătate Publică Răzvan Cherechș susține că România va fi afectată de un al patrulea val al pandemiei de coronavirus în toamna acestui an. Potrivit acestuia, unul dintre motivele care ar putea duce la o astfel de situație în reprezintă faptul că din ce în ce mai puțini români vor evita să se vaccineze anti-covid.

Totodată, profesorul susține că entuziasmul pentru vaccinare va scădea foarte mult, iar cei care nu au reușit să o facă până acum nici nu o vor face, în contextul în care restricțiile din România urmează să fie relaxate.

„La toamnă, în momentul în care încep ploile de toamnă și frigul, vom intra în valul patru, care, din nefericire, va fi relativ amplu în România. Mai mic decât valul trei, pentru că avem deja un procent din populație vaccinat, dar vom avea iarăși o creștere a numerelor în secțiile ATI.

România ar putea fi lovită de al patrulea val

Entuziasmul pentru vaccinare va scădea foarte mult pentru că, în momentul de față, nu există nicio modalitate de validare a faptului că te-ai vaccinat. Cei care nu s-au vaccinat spun <<ce sens are să mă vaccinez? Țara merge bine, ne relaxăm toți, nu mai e niciun motiv pentru care să mă vaccinez>>”, susține Răzvan Cherecheș, la Digi FM.

În acelșai timp, profesorul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a lansat și o serie de critici la adresa autorităților. Mai exact, acesta critică faptul că autoritățile nu au avut curajul necesar pentru a lua măsuri suplimentare, în special în cazul persoanelor care deja s-au vaccinat anti-covid.

El subliniază faptul că, într-adevăr, măsurile de relaxare sunt o idee bună, dar nu suficiente. Totodată, profesorul susține că Guvernul ar trebui să pregătească o legislație care să permită, de exemplu, unui restaurant să primească doar clienți vaccinați, lucru care i-ar face și pe restul românilor să se vaccineze.

În ceea ce privește renunțarea la masca de protecție, Răzvan Cherecheș susține că aceasta este o idee bună în contextul în care, în perioada verii riscul de transmitere a virusului în aer liber este „extrem de scăzut”.