Într-un comunicat, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi comisarul însărcinat cu politica europeană de vecinătate Stefan Fule şi-au exprimat ”’îngrijorarea” în urma acestei informaţii, adăugând că responsabilii UE se află ”în contact cu autorităţile competente şi urmăresc situaţia îndeaproape”.
”În interesul stabilităţii regionale şi al eforturilor de reconciliere”, dna Ashton şi domnul Fule ”îşi reînnoiesc apelul la reţinere pe lângă Azerbaidjan şi Armenia, atât pe teren, cât şi în declaraţiile publice, în vederea evitării unei escaladări”.
Armenia a avertizat luni că este pregătită de ”război”, pe fondul puternicelor tensiuni cu statul vecin Azerbaidjan, acutizate după ce Baku a graţiat şi promovat un ofiţer azer condamnat pe viaţă în Ungaria pentru decapitarea unui militar armean.
Preşedintele azer Ilham Aliev l-a graţiat pe Ramil Safarov la revenirea acestuia în ţară vineri, după extrădarea din Ungaria, unde îşi ispăşea pedeapsa pentru crima comisă în 2004, în timpul unui stagiu organizat de NATO la Budapesta pentru militari din fosta URSS. Primit ca un erou, Safarov a fost promovat la rangul de maior, a primit o locuinţă şi plata soldei pe cei 8 ani petrecuţi în închisoare
Comunitatea armeană din România este ultragiată
Comunitatea armeană din România a calificat drept ”inadmisibil” gestul guvernului de la Budapesta de a-l extrăda în Azerbaidjan pe cetăţeanul azer care a ucis un ofiţer armean şi a cerut astăzi NATO şi Uniunii Europene să le solicite explicaţii autorităţilor ungare. În februarie 2004, un locotenent din cadrul armatei armene trimis la Budapesta pentru a urma cursuri de limbă engleză în cadrul programului NATO Parteneriatul pentru pace a fost ucis de către un ofiţer azer, participant la aceleaşi cursuri.
În aprilie 2006, un tribunal din Budapesta l-a condamnat pe cel din urmă la închisoare pe viaţă. Potrivit unui comunicat, comunitatea armeană din România afirmă că este alături de comunitatea armeană din Ungaria şi consideră că prin gestul guvernului maghiar ”i-a fost încălcată demnitatea de etnie care a convieţuit armonios cu poporul maghiar încă de la fondarea Ungariei ca stat”.