Primarul conservator din Bishop’s Stortford a decis să anuleze parteneriatul de 46 de ani pe care îl avea cu municipalitatea Friedberg din Germania şi cu Villiers-sur Marne din Franţa, printr-o scrisoare de o pagină, fără a oferi vreo explicaţie.

"La naiba cu Europa, a decis micul orăşel Bishop’s Stortford", comentează publicaţia germană Spiegel decizia primarului. "Desigur, soarta Europei nu va fi decisă la Bishop’s Stortford, dar micul orăşel din apropierea Londrei s-a transformat într-un câmp de bătaie în miniatură în campania anti-europeană a premierului Cameron", mai scrie revista germană.

După 46 de ani de cooperare, la sfârşitul lunii septembrie, primarul John Wyllie le-a scris omologilor săi din cele două municipalităţi pentru a întrerupe relaţiile diplomatice.

Primarii din Friedberg şi Villiers au primit vestea cu uluire. Michael Keller, primarul german, a declarat ca ultimele decenii "au fost o perioadă de succes" şi consideră că autorităţile locale din Bishop’s Stortford au vrut să arate ce cred despre Europa. În opinia sa, această decizie este regretabilă şi chiar periculoasă. "În Europa autorităţile locale sunt relevante din punct de vedere al cooperării sistemice, nu băncile, adică dacă cooperarea nu mai funcţionează la nivel municipal, nu va mai funcţiona nici la niveluri superioare", a spus Keller.

S-ar părea că atitudinea anti-europeană a premierului David Cameron este pe placul alegătorilor, ţinând cont că popularitatea sa a crescut în sondaje, chiar dacă economia se îndreaptă către o nouă recesiune, şomajul a atins cel mai înalt nivel din ultimii 17 ani, iar inflaţia este aproape de 5%. Dar toate aceste aspecte economice negative par a fi date uitării de când Cameron s-a purtat ca un rebel al UE.

Primarul din Bishop Stortford nu a fost niciodată în Friedberg sau Villiers şi nu poate să înţeleagă zarva creată de ruperea parteneriatului. Mai mult, spune el, în ziua de azi elevii sunt interesaţi mai mult  de schimburile de experienţă cu tinerii din China, Rusia sau SUA, decât cu cei din Franţa sau Germania.

El insistă că decizia sa nu are nicio legătură cu Europa sau cu banii pentru că astfel de parteneriate nu costă prea mult, mai scrie Spiegel.

Refuzul Marii Britanii de a participa la suplimentarea fondurilor FMI pentru susţinerea zonei euro a făcut imposibilă strângerea sumei ţintă de 200 de miliarde de euro, stabilită de miniştrii de finanţe ai ţărilor membre UE. „Marea Britanie a fost întotdeauna dispusă să ia în calcul alocarea de noi resurse pentru FMI, dar pentru rolul său global şi ca parte a unui acord la nivelul G20”, a subliniat ministrul de finanţe britanic George Osborne. Premierul britanic David Cameron a spus în Parlament că misiunea FMI este de a "salva ţări, nu monede" şi că Londra este fericită să contribuie la creşterea rezervelor generale ale FMI, dar nu şi la fondul creat special pentru zona euro.