România este pusă la zid de toți oficialii UE. Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene (CE), se declară îngrijorat că nici la 12 ani de la aderare România nu și-a rezolvat problemele privind statul de drept.

„Cred că asta e lecția pe care trebuie să o învățăm, poate pentru o viitoare extindere a Uniunii Europene”, a afirmat prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Uniunea Europeană nu poate da afara un stat membru, conform regulamentului. Fondatorii UE nu s-au gândit nicio clipă că pe viitor o țară membră ar putea avea probleme interne atât de mari încât cetățenii ei să trebuiască să fie protejați de propriul lor guvern sau că o țară o să trebuiască să fie dată afară.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar responsabil pentru moneda euro şi dialogul social s-a declarat la rândul lui îngrijorat de deficitul de cont curent al ţării.

„Analiza privind România arată că este important că economia şi nivelul de trai al oamenilor au crescut. PIB-ul României a crescut de la 39% din media europeană la 66%, în 2017. Această tendinţă va continua numai dacă se vor face eforturi. Ne preocupă pierderea de competitivitate şi deficitul de cont curent al României care s-ar putea să afecteze eforturile de convergenţă ale ţării”, a spus oficialul european.