Mai mult, Klaus Iohannis a spus că va face o sesizare la Curtea Constituțională privind bugetul pe 2019. Președintele afirmă că acesta este un buget al rușinii naționale. 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut, vineri, că gestul șefului statului de a ataca bugetul de stat la Curtea Constituțională este ”total inoportun și nejustificat”. 

În opinia șefului statului, Guvernarea PSD a eșuat. Iohannis a spus că, de fapt, PSD nici nu guvernează pentru români, ci pentru Dragnea. “PSD este incompetent și incapabil să conducă România”.

Preşedintele a ales ca metodă de a face politică prin şicanarea Guvernului şi prin încercări de a bloca permanent activitatea acestuia, a afirmat vineri preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, conform Agerpres.

„Din păcate, preşedintele a ales această metodă de a face politică prin şicanarea Guvernului, prin încercări de a bloca permanent activitatea Guvernului, fără să-i dea seama cât de mult rău face ţării şi societăţii. (…) Gestul preşedintelui este total inoportun şi nejustificat”, a declarat Tăriceanu la Oradea, referindu-se la declaraţiile făcute vineri de preşedintele Iohannis referitoare la buget. 

În ceea ce priveşte remarca referitoare la finanţarea partidelor, făcută de şeful statului, Tăriceanu a calificat-o ca fiind „demagogie şi populism”. 

„România s-a confruntat în ultimii ani cu o componentă de corupţie legată de partidele politice care au recurs la formule de finanţare sau sponsorizare, ca să le numesc aşa, care unele dintre ele puteau fi socotite în afara legii. Şi, din acest motiv au existat numeroase anchete şi procese legate de partidelor politice şi unii au fost şi condamnaţi. Cred că soluţia pe care o practică şi celelalte state democratice din Uniunea Europeană, de a finanţa partidele politice care sunt până la urmă nişte instituţii democratice şi utile societăţii, este o soluţie foarte bună tocmai pentru a nu exista aceste canale care odată aduc corupţie, trafic de influenţă, grupuri de influenţă care îşi promovează anumite interese care nu sunt totdeauna legate de cele ale societăţii. Şi cred că aceasta soluţie ar trebui salutată, nu criticată, pentru a curăţi viaţa politică şi partidele politice de corupţie. Dacă domnia sa este consecvent şi este cu adevărat preocupat de combaterea corupţiei, ar trebui dă aibă în vedere aceste considerente care au stat la baza legii”, a afirmat liderul ALDE. 
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu promulgă legea bugetului pe 2019 și sesizează Curtea Constituțională. „Este bugetul rușinii naționale”, a spus șeful statului care a acuzat PSD că e incapabil să guverneze pentru România, singura preocupare fiind Liviu Dragnea. „Un lucru este clar, Guvernarea PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probleme Educația este subfinanțată. 

 

România este bulversată mai ales după OUG 114, dată în mare taină la finalul anului trecut. Despre justiție, întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra statului de drept din România. PSD e incapabil să conducă România. PSD nu guvernează pentru români, PSD guvernează pentru Dragnea”, a spus Iohannis. 

Referindu-se la bugetul pe 2019, șeful statului a spus că acesta este „nerealist și supraevaluat”, calificându-l drept unul al „rușinii naționale”. Președintele a acuzat PSD că nu are bani de investiții, dar are bani pentru partid. „150 de milioane va primi PSD din finanțarea partidelor, din 270 de milioane propuse pentru finanțarea partidelor. PSD și-a tras bani de 20 de ori mai mult decât anul trecut. Pentru asta au bani”, a spus Iohannis.

„Bugetul pe 2019 este al rușinii naționale. PSD încearcă să acopere nereușitele multiple. El l-au numit bugetul investiției și asta e prima mare minciună din buget.  Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni. Ei nu vor să facă investiții pentru că nu au bani, de aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile”, a declarat Iohannis.