Deci putem spune că există toate elementele care ne indică că avem de-a face cu o mișcare politică de amploare în interiorul PNL, și nu cu simple declarații întâmplător. Mișcarea a fost gândită strategic, ca un prim pas într-un conflict de uzură. Dacă vreți să facem o mică incursiune în istoria politică recentă, Rareș Bogdan lansează „Grupul de la Cluj 2” (o reeditare a mișcării din PSD), sau pentru cei care au memoria mai bună „Grupul de la Brașov” ( mișcarea dizidentă din PNȚCD care l-a propulasat pe Radu Vasile ca prim-ministru în 1999).

De altfel, Rareș Bogdan este un politician mult mai cumpănit decât era pe vremuri ca ziarist. Nu declanșează conflicte inutil, fiind în continuare extrem de bine conectat la sursa de putere din România, la piramida decizională care-l are în frunte pe Klaus Iohannis.

Atunci cum putem traduce atacul lui Rareș Bogdan?

În varianta 1 se poate spune că cel mai nemulțumit de modul în care au decurs negocierile este președintele Klaus Iohannis.

Modul în care s-a poziționat PNL în actualul guvern îi conferă mai mult un rol decorativ, fiind vizibil din modul în care s-au împărțit posturile în Guvern. Dacă acest guvern rezistă timp de patru ani, PNL devine un partid minoritar, sufocat de USR-PLUS, fără nici o șansă la alegerile prezidențiale din 2024. Fără lideri cu vizibilitate, dar mai ales fără realizări!

Varianta 2 este cea în care Rareș Bogdan a decis să-l atace pe Ludovic Orban trecând peste capul președintelui Klaus Iohannis.

Pentru că degeaba neagă europarlamentarul, cel care l-a oprit pe Robert Sighiartău în tentativa de convocare a BPN a fost chiar Președintele. Care se amestecă în politica internă cel puțin la fel de mult cât o făcea și Traian Băsescu.

Ce va urma? Conflictul va fi tranșat rapid, undeva în martie-aprilie, PNL urmând să fie cu Ludovic Orban ca președinte și fără Rareș Bogdan, sau invers.

Închei cu un citat semnificativ din interviul de aseară: “Clar, astăzi există două tabere create. Există reformiștii, grupați  în jurul lui Emil Boc, Ilie Bolojan, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Florin Roman, Ghiță Falcă, care sunt port stindard, dar în spatele nostru se află  zeci de filiale, mai ales președinți de CJ.

Vrem reformarea partidului – luarea deciziilor după un model consacrat în partidele democratice, de către forurile decizionale- democratizarea totală a partidului, repoziționarea și promovarea pe bază de competențe, de profesionalism a oamenilor în funcții publice, nu pe bază de legătură cu președintele de partid. (…)

Tragerea la sorți (n.r a secretarilor de stat la care au dreptul organizațiile) e o porcărie. Nu poți să guvernezi o țară prin tragere la sorți, e o rușine. (…)

Îl sprijinim ca premier pe Florin Cîțu și ca președinte de organizație la București. În partid vrem să stăm de vorbă cu cât mai mulți oameni, să ne prezentăm platforma program și să alegem un candidat la președinția partidului (…) În iunie este congres, 100%. (…) Și după pandemie, nu contează, timpul este în favoarea noastră”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL.

Sursa foto INQUAM / Octav Ganea