Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, solicită stabilirea unei date precise pentru ridicarea controalelor terestre la frontiera Schengen.

Rareș Bogdan a cerut stabilirea unei date precise pentru ridicarea controalelor terestre la frontiera Schengen. Liderul liberal a subliniat că PNL și-a făcut treaba. Acesta a amintit că a fost obținută o rezoluție care aduce Austria în fața justiției pentru încălcarea Tratatelor UE.

Totodată, în document se solicită plata de compensații către România, estimate la peste 100 de miliarde de euro de către experți.

Rareș Bogdan cere desființarea urgentă a controalelor terestre la frontiera Schengen

Politicianul a menționat că a fost raportorul din umbră al Partidului Popular European (EPP). El a subliniat dificultatea obținerii acestei rezoluții. În plus, a remarcat că decizia politică întârzie.

”Data desființării controalelor terestre la frontiera Schengen! Haideți cu ea!

Noi ne-am făcut treaba, am obținut o rezoluție care vorbește în premieră despre aducerea Austriei în fața justiției pentru încălcarea Tratatelor UE și plata de compensații României (peste 100 mld euro, spun experții), am fost raportorul din umbră al EPP și știu ce greu am obținut rezoluția, dar decizia politică întârzie”, a scris liderul delegației europarlamentarilor EPP-România.

Rares Bogdan, PNL, Parlamentul European, Schengen
SURSA FOTO: Facebook, Rareș Bogdan

Liderul liberal e nemulțumit de ritmul lent al luării deciziilor

Rareș Bogdan a exprimat nemulțumirea față de ritmul lent al luării deciziilor în ceea ce privește stabilirea unei date pentru ridicarea controalelor terestre la frontiera Schengen. Comisarul european pentru Afaceri Interne a transmis miercuri Consiliului o solicitare în acest sens. S-a propus ca data să fie stabilită în iunie.

Europarlamentarul a subliniat că, în opinia sa, ritmul deciziilor este nesatisfăcător. El a menționat că, în cazul unei țări membre care are o urgență, aceasta trebuie să devină o prioritate pentru întreaga Uniune Europeană.

„Așa înțeleg eu solidaritatea. Să nu mă gândesc la versul “egalitate, dar nu pentru căței”! Urgența României să devină a UE!”, a comentat acesta.

România își asumă riscuri semnificative

Rareș Bogdan a subliniat faptul că România, fiind situată în apropierea Ucrainei, continuă să își asume riscuri semnificative. Acesta și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa de înțelegere a realității geopolitice actuale. Liderul PNL a evidențiat contribuția istorică a României în apărarea Europei.

El a menționat că, de-a lungul secolelor, românii au fost implicați în apărarea Europei împotriva atacurilor care vizau descreștinarea sau exploatarea ei. Românii, a spus el, au stat mereu la frontiere cu arma în mână, susținuți doar de credință.

„România care e aici, lângă Ucraina, și își asumă în continuare riscuri, sau nu pricepem pe ce lume trăim?

Sute de ani, românii au apărat Europa de atacuri care urmăreau descreștinarea ei, sau pur și simplu spolierea de resurse, jaful organizat, iar în timp ce Vestul și Nordul se dezvoltau, noi eram aici, la frontiere, cu arma în mână, apărați doar de Dumnezeu!”, a scris liberalul într-o postare făcută pe Facebook.