Drogul cel mai cerut este canabisul, cu circa 230 de milioane de consumatori, alţi 53 de milioane consumând amfetamine, 20 de milioane cocaină şi 56 de milioane derivaţi ai opiului.

Potrivit documentului, circa 6,9% din populaţia planetei (dintre cei cu vârste între 15 şi 64 de ani) a încercat cel puţin un tip de droguri în anul 2011. Numărul celor care au consumat substanţe interzise a crescut cu 18% faţă de anul 2008, dar ONU consideră că acest lucru s-ar datora în mare măsură creşterii populaţiei mondiale.

În raport se menţionează că numărul deceselor cauzate de consumul de stupefiante a fost în anul 2011 de circa 247.000, aproximativ egal cu cel din anul anterior. Nici numărul celor cu probleme grave determinate de narco-dependenţă nu a evoluat semnificativ, stabilizându-se le circa 39 de milioane.

Documentul subliniază tendinţa îngrijorătoare a consumului mai multor tipuri de droguri simultan, mai ales combinarea medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală, precum sedativele şi tranchilizantele, cu substanţele interzise.
Sursa: Agerpres