Europa este pusă în fața unei situații fără precedent. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu vine cu noi informații. Acesta a vorbit marți despre modul în care a fost organizată vizita şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Mai exact, este vorba despre organizarea conferinţei de presă, discuţiile de la Moscova şi expulzările de diplomaţi europeni care au avut loc. Potrivit ministrului, aceste lucruri arată că Rusia este „mai degrabă angajată pe o poziţie de confruntare” cu UE decât una de deschidere.

De menționat este faptul că, precizările ministrului au fost făcute în cadrul unor declaraţii de presă comune susţinute la sediul MAE, alături de ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Slovacia, Ivan Korcok, care efectuează o vizită oficială la Bucureşti.

„Nu am putut să nu discutăm despre relaţia dintre UE şi Rusia. De altfel, peste doar câteva zile, pe 22 februarie, la Bruxelles, vom discuta în cadrul Consiliului Afaceri Externe despre relaţiile dintre UE şi Rusia. Cu această ocazie vom discuta despre întregul context care s-a creat în ultima perioadă în relaţia dintre UE şi Rusia. După cum cunoaşteţi, România a condamnat reţinerea, la întoarcerea în Rusia, a opozantului politic Alexei Navalnîi, apoi condamnarea acestuia.

Nu am putut să nu constatăm că modul în care a fost organizată vizita înaltului reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate al UE, domnul Borrell, modul în care a fost organizată conferinţa de presă care a urmat discuţiilor de la Moscova, inclusiv expulzările de diplomaţi europeni care au avut loc în timpul acelei vizite, toate aceste aspecte ne arată că Rusia este mai degrabă angajată pe o poziţie de confruntare cu UE decât una de deschidere”, a arătat Aurescu, în cadrul declaraţiei de presă.

Relația dintre Rusia și Europa

Totodată, ministrul a mai menţionat că toate aceste aspecte vor fi abordate în cursul discuţiilor de luni din cadrul Consiliului Afaceri Externe „pentru a trage concluziile care se impun şi pentru a lua măsurile care sunt necesare”.

De cealaltă parte, Ivan Korcok a venit și el cu o serie de precizări. Acesta susține că este important să aibă loc dezbateri „foarte aprofundate” cu privire la relaţia dintre Rusia şi Europa, arătând că aceasta „a prezentat nişte evoluţii negative” în ultimul timp.

„Consider că este foarte important să avem dezbateri foarte aprofundate cu privire la relaţia dintre Rusia şi UE, cu privire la vizita care a fost menţionată mai devreme, dar şi din perspectiva a ceea ce vrea să facă UE, pentru a avea o relaţia cu Rusia, care – fie că ne place, fie că nu – a prezentat nişte evoluţii negative în ultimul timp. Nu cred că UE poate fi acuzată că vrea o confruntare cu Rusia.

Noi, de fapt, răspundem la acţiunile Rusiei din ultimii ani şi înrăutăţirii situaţiei. Şi aici mă gândesc la anexarea Crimeei şi la acţiunile din estul Ucrainei”, a spus Ivan Korcok.