'Anul trecut au crescut depozitele populaţiei şi aproape 15 miliarde de lei s-au dus în plus în depozite overnight. Banii aceia nu produc suficient pentru client şi aproape zero pentru economie, deci nimeni nu are de câştigat,' a declarat Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management. 

Potrivit comunicatului, administratorii de fonduri de investiţii au mai afirmat că educaţia financiară deficitară reprezintă unul dintre motivele care explică apetenţa românilor pentru depozite, în detrimentul plasării economiilor în fonduri de investiţii, piaţa de capital sau alte instrumente financiare. 

'În afară de stocul de depozite, trebuie să ţinem cont că peste 90% din banii investiţi stau în cvasi-depozite, acele fonduri de obligaţiuni care aduc mai mult decât un depozit bancar, însă pe termen lung, spre deosebire de acţiuni, nu pot capta cre?terea economică', a afirmat Dragoş Manolescu, directorul general adjunct al OTP Asset Management. 

La rândul său, Aurel Bernat, director general adjunct la BT Asset Management, a precizat că la obligaţiuni, majoritatea clienţilor se gândesc că acestea sunt asemănătoare sau identice cu depozitele bancare. 

'Cu toate acestea, puţini iau în calcul potenţiala fluctuaţie ce ar putea apărea în cazul creşterii de dobândă. Uitându-mă la nivelul dividendelor şi obişnuinţei clienţilor de a privi de la bun început acţiunile ca fiind volatile, cred că acţiunile nu reprezintă un risc mare. Atâta timp cât clientul înţelege riscul şi şi-l asumă, avem potenţial de creştere', a mai arătat Bernat. 

Potrivit lui Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, dacă ar câştiga mâine 100.000 de euro, primele investiţii ale românilor ar fi într-o afacere (15,5%), în călătorii (15,1%) sau în imobiliare (14,2%). Doar 1,5% dintre români şi-ar plasa banii într-un fond de investiţii. 

Clienţii au motive să investească mai mult în acţiuni în acest an, mai ales datorită dividendelor, spun administratorii fondurilor de investiţii. 

AGERPRES