Proprietarul grupului Cris-Tim spune că sunt necesare investiții planificate pentru a rezolva problema prețurilor

Proprietarul grupului Cris-Tim a fost prezent la deschiderea expoziţiilor Bucharest Food Expo & Carnexpo, unde a vorbit despre actualele probleme financiare cu care se confruntă țara noastă.

„În ceea ce priveşte ce se întâmplă astăzi cu preţul energiei, nu putem aştepta, ca jucători mari sau mijlocii din industria alimentară, soluţii numai din partea statului. Ce facem noi, compania noastră: avem deja două staţii de biogaz, o staţie de biomasă de câte un MW fiecare şi acum instalăm 5 MW solari, deci noi ne-am rezolvat problema cu energia, suntem sustenabili”, a declarat Radu Timiş.

De asemenea, acesta a arătat că sunt necesare investiţii în digitalizare și informatizare pentru atingerea obiectivelor.

„Dar trebuia să ne trezim acum câţiva ani, să investim în lucrurile astea. Se vorbeşte de o criză alimentară de 4-5 ani. Câţi anticipează ce se va întâmpla? Într-adevăr sunt probleme pe tot fluxul. Îngrăşământul chimic s-a scumpit de 2-3 ori şi trebuie să utilizăm mai mult, pentru că pământurile sunt sărăcite. Dacă nu găsim o soluţie de a folosi un îngrăşământ natural şi altceva, sigur că ne paşte foametea”, a completat reprezentantul companiei.

Potrivit declarației făcute de Radu Timiş, fermele Cris-Tim nu vor mai folosi deloc îngrăşământ chimic de anul viitor, iar anul acesta doar în proporţie de 20%.

„Costurile scad şi chiar în această secetă mare noi am avut producţie dublă de cereale decât cu un an înainte. Adică soluţii sunt”, a conchis Radu Timiş.

Ce trebuie să facă întreprinderile din industrie pentru optimizarea activității?

Industria energiei electrice este strâns legată de traiul populației și de securitatea națională. Reprezentând infrastructura-cheie a sistemelor de energie electrică, rețelele de comunicații de energie electrică trebuie să fie sigure și fiabile, pentru a garanta funcționarea în condiții de siguranță și de stabilitate a sistemelor de energie electrică.

În acest context, este importantă construirea unei rețele avansate de comunicații de energie electrică, orientată spre viitor, care să ofere un sprijin solid în vederea garantării alimentării cu energie electrică și creării unor noi sisteme de energie electrică.

Construirea unui nou sistem de energie electrică este elementul-cheie pentru a realiza transformări în industrie, contribuind în același timp la reducerea consumului de energie și asigurând securitatea și continuitatea energetică.

Transformarea digitală este esențială pentru a promova o sistem energetic curat, eficient și durabil, sprijinind în același timp integrarea eficientă a unui număr mai mare de surse regenerabile, a capacității de stocare și a vehiculelor electrice în rețea. Prin intermediul digitalizării, întreprinderile își pot optimiza procesele, își pot ajusta strategia activității pe termen lung, precum și structura forței de muncă prin dezvoltarea competențelor.

Controlul și gestionarea producției ar trebui să fie centralizate pentru a sprijini sistemele de energie electrică sigure și fiabile, dar important este să existe și o colaborare eficientă între generatoare, rețea, sarcini și stocare. Acest demers va permite îmbunătățirea calității și eficienței operațiunilor întreprinderilor, precum și inovarea rapidă a managementului.