„Planul de reorganizare propune o amânare a obligaţiilor de plată pe care le are compania pentru o perioada de trei-patru ani, sau mai scurtă dacă permite fluxul de numerar, fără a cerere deţinătorilor de obligaţiuni să îşi asume o pierdere din valoarea nominală a investiţiilor lor. În timpul procesului de restructurare, creditorii sunt supuşi unui moratoriu“, se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit unui anunţ anterior, Plaza Centers se aşteaptă ca procesul de reorganizare să fie încheiat într-o perioadă de şase luni. Tribunalul din Amsterdam, unde este înregistrată Plaza Centers, l-a numit ca administrator judiciar pe J.L.M Groenewegen şi ca judecător sindic pe L. Van Berkum.

„Incertitudinea persistentă în mediul economic şi al consumatorilor din Europa a limitat capacitatea companiei de a reduce gradul de îndatorare şi de a realoca capitalul realizat din vânzarea unor proiecte finalizate. Ca atare, am luat decizia de a bloca plăţile la scadenţa ale obligaţiunilor şi de a aborda creditorii cu un plan de reorganizare. Considerăm că aceasă decizie este în interesul pe termen lung al acţionarilor şi deţinătorilor de obligaţiuni“, a declarat Ran Shtarkman, preşedintele şi CEO-ul Plaza Centers.

Compania deţine în România şase terenuri pentru dezvoltări viitoare (Iaşi, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Miercurea Ciuc), două proiecte în dezvoltare: Casa Radio, din care controlează 75%, şi un mall în Timişoara, şi o clădire de birouri, fiind cel mai consistent portofoliu din cele nouă ţări în care este prezentă Plaza Centers.
Valoarea de piaţă a terenului din Târgu Mureş este de 6 mil. euro, a celui din Slatina 2 mil. euro, Constanţa 10 mil. euro, Hunedoara 3 mil. euro, Miercurea Ciuc 7 mil. euro, Iaşi 13 mil. euro. Suprafaţa cumulată a celor şase loturi de teren este de 15 ha.
Situaţia de criză cu care se confruntă compania este evidenţiată şi de declaraţiile făcute recent de reprezentanţii locali ai Plaza Centers, în cadrul unui seminar de specialitate."Nu poţi face bani în România. Nu înţeleg cine face bani? Fac mallurile bani, face Inditex bani? Face H&M bani? Toţi retailerii care vor spaţii de 100-150 de metri pătraţi trebuie să plătească pentru Inditex, care vrea 1.000 de euro pentru outfit (amenajarea spatiului, n.r.). Nu poţi să faci bani dacă Inditex cere 1.000 de euro pentru outfit. Am văzut ca se face Mega Mall, să fie sănătoşi. Immofinanz nu face bani, pierde bani. Trebuie să oprim dezvoltările de malluri în România pentru a crea un echilibru pe piaţă. Ce parteneriat să faci în aceste condiţii?", a declarat Hanan Shraiter, marketing&business development manager Plaza Centers Romania.

Plaza Centers este controlată de firma Elbit Imaging, care mai deţine în România şi hotelul Radisson Blue din Bucureşti.