Ultrabogații au proprietăți de lux de care nu pot scăpa. Ce au ajuns să facă?

Ultrabogații au proprietăți de lux de care nu pot scăpa. Ce au ajuns să facă? Antreprenorul Rob DeSantis, co-fondator al companiei de software Ariba, este un exemplu clasic al acestei tendințe. El a amânat vânzarea proprietății de 13.000 de metri pătrați din Manhattan Beach, până la momentul în care, speră el, piața imobiliară de lux va fi din nou pe val, scrie MoneyWise.

Așa că și-a închiriat proprietatea cu șapte dormitoare și 12 băi la suma uriașă de 150.000 de dolari pe lună cu contracte de închiriere de 90 de zile sau mai puțin. Este o strategie despre care crede că „va evidenția valoarea proprietății într-un mod mult mai bun” pentru ziua în care americanii bogați vor fi gata să cumpere din nou proprietăți de lux.

DeSantis nu este singurul. Există totuși o explicație pentru această tendință. Nu toți superbogații Americii care au proprietăți de lux locuiesc în aceste conace. Acestea pot fi case secundare, case de vacanță sau chiar proprietăți de investiții care, la un moment dat, au fost un plus pentru portofoliul lor extins de imobiliare.

„Mulți au luat case în diferite orașe și case de vacanță atunci când criteriile de împrumut erau mai ușoare”, a declarat Patrick Michael, fondatorul și CEO LA Estate Rentals, pentru Bloomberg.

El a adăugat că a observat o creștere a numărului închirierilor caselor de lux în ultimele luni.

Toată lumea a intrat în panică acum

„Parcă toată lumea a intrat în panică acum. Chiar și proprietarii bogați mă întreabă dacă am pe cineva pentru casa pe care ar vrea să o vândă”, a subliniat el.

La fel ca în restul țării, piața imobiliară din Los Angeles a fost lentă în ultimele luni, deoarece potențialii cumpărători se confruntă cu costurile ridicate ale împrumuturilor și prețurile caselor. Vânzările din Los Angeles au scăzut cu 26,6% din ianuarie până în septembrie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

O parte a problemei este că nici măcar cei ultrabogați nu vor să plătească taxe, asigurări de locuințe și facturi de întreținere pentru conace de care nu mai au nevoie și nu le mai pot vinde ușor. De asemenea, nu vor să renunțe la creditele ipotecare cu dobândă scăzută într-un moment în care costurile împrumuturilor au crescut, așa că închirierea este o modalitate excelentă de a-și menține opțiunile deschise.

Bogații fug de „taxa de conac”

O problemă mare pentru proprietarii bogați din L.A. este așa-numita „taxă de conac”, care a intrat în vigoare la 1 aprilie.

Orice proprietăți de aici care se vând cu peste 5 milioane de dolari sunt supuse acestei taxe speciale de transfer, dincolo de taxa de bază plătită în etapele finale ale unei tranzacții imobiliare. Pentru vânzări de cel puțin 5 milioane dolari, „taxa de conac” suplimentară este de 4%, iar pentru vânzări de 10 milioane dolari sau mai mult, taxa de conac este de 5,5%.

Această taxă a complicat lucrurile pentru vânzători, deoarece pierd efectiv o sumă suplimentară de bani în urma tranzacției. Așa că i-a determinat pe unii proprietari de case să caute alte modalități de a-și monetiza proprietățile de lux, de exemplu, închiriindu-le pentru sume uluitoare.

Din cauza grevelor de la Hollywood, fântâna a secat

Proprietarii au probleme și la închiriere, parțial din cauza grevelor de la Hollywood, care s-a încheiat recent. Blocarea producțiilor cinematografice a a făcut ca proprietățile cu prețuri mari să nu mai fie închiriate pentru filmări, iar actorii, regizorii și producătorii din afara orașului nu aveau nevoie să închirieze spații de locuit de lux.

„Din cauza grevelor, acea fântână a secat”, a declarat Zach Goldsmith de la agenția de intermediere imobiliară.